Ko ima para ide na more, a ko ih nema – u Sutomore (FOTO)

Ko ima para ide na more, a ko ih nema – u Sutomore (FOTO)

Da li je zaista tako?

Sutomore – malo ribarsko mesto u prošlosti, a danas destinacija u kojoj letuju mnogobrojni posetioci iz Srbije, ali i regiona. Osnovni razlozi zbog kojih turisti biraju ovo letovalište su blizina Bara i povoljnije cene smeštaja.

Sutomore je oduvek bilo poznato po povoljnijim cenama u odnosu na većinu mesta Crnogorskog primorja. Udaljeno je tek nekoliko kilometara od Bara pa se praktično nalazi na idealnoj poziciji, a peščano-šljunkovita plaža duga skoro dva kilometra mami sve one koji vole da se sunčaju i plivaju. 

Do početka pandemije korona virusa ovde su mahom letovali mladi zbog noćnog provoda, ali i nižih cena smeštaja i vanpansionskih usluga.


Međutim, kako naš sugrađanin Stefan Mojse navodi "iz prve ruke", danas je situacija drugačija.

– Noćnog provoda je manje, tačnije – klubova i kafića iz kojih su nekada treštali narodnjaci do jutarnjih časova. Sada je to dosta "kulturnije" – kafići su sređeni i svi su isti, a izbor muzike je različit – piše Stefan.


On dodaje da su cene pića veoma povoljne, čak i jeftinije nego u nekim novosadskim klubovima i kafićima: točeno pivo košta oko 2,5 evra, kokteli su oko pet, a sokovi dva evra. 

Koliko treba izdvojiti za smeštaj?

Stefan je primetio da su ove promene privukle neke nove turiste, pa su i cene smeštaja ove godine nešto drugačije.

Kada je u pitanju privatni smeštaj, noćenje je od pet evra po osobi pa na gore, dok negde prelazi i 50 evra za noć. Razlog tome su i promene koje su se desile u izgledu samog naselja, a to je renoviranje i uređivanje šetališta pored samog mora po ugledu na ostala primorska mesta, a pre svega Petrovac. Međutim, i pored toga, smeća ima dosta na šetalištu što nije baš za pohvalu. Ima nekoliko kanti, ali izgleda nedovoljan broj – ističe Mojse.


On primećuje i da je više stranaca koji letuju u renoviranim i novoizgrađenim hotelima. Promena koje su se desile, ali i korona, nisu uticale na turiste, tako da i dalje veliki broj njih letuje u ovom primorskom mestu.


Slobodno mesto za peškir ili ležaljku na "gradskoj" plaži je teže naći. Veliki deo te plaže je zakupljen, odnosno naplaćuju se ležaljke i suncobrani po ceni do 10 evra, a onima koji ne žele da plate nije dozvoljeno da stave peškir na tom delu plaže. Za njih je predviđeno nekoliko manjih delova, gde je još veća gužva i sve je popunjeno već do 10 sati ujutru. Verovatno neko ostavlja peškire i suncobran preko noći kako bi zauzeo mesto za sutra. Slobodno mesto na plaži je moguće naći predveče, ali i tada su toliko sabijeni peškiri i suncobrani da ni iglu ne možeš zabosti. Neki delovi plaže se noću zaključavaju, kako omladina ne bi posle izlaska odlazila da sedi na ležaljke, ali mnogi posle izlaska idu na "spontanu" žurku na delu plaže koji nije zakupljen – kaže Mojse.


Naš sugrađanin stoga preporučuje druge plaže ako želite da pobegnete od gužve, a nalaze se u okviru Sutomora. Jedna od njih je "Štrbina", koja je nekada bila "divlja", a danas lepo uređena, ali na kojoj su cene za 10 odsto više nego na velikoj plaži u samom mestu.


Kažu da je naša glumica Milena Dravić imala kuću nedaleko od ove plaže, pa je neki nazivaju i po njoj. Ambijent je mnogo lepši u odnosu na gradsku jer je okružena borovom šumom, a nedaleko se nalazi i plaža "Maljevik" koja je kamenita, ali i na njoj ima dosta kupača.

Cene u restoranima i marketima su slične kao i u Novom Sadu, a u nekim restoranima i jeftinije pa se u jednom od njih kompletan ručak može naći za 2,5 evra.


U nekim pekarama standardna pizza se može kupiti za dva evra, giros je 2,5, dok je pljeskavica dva evra, a tri kugle sladoleda se mogu naći negde i za jedan evro. Celo pečeno pile sa krompirima košta sedam, a morski plodovi od 10 evra pa naviše. Duž šetališta postoji veliki broj prodavnica, restorana, kafića i tezgi sa brzom hranom, a gužve su velike.


Pripremite se da će vam trebati i više od pola sata da nađete slobodan sto u nekom restoranu ili kafiću pored obale. Što se tiče usluge, uglavnom rade državljani Srbije koji su veoma ljubazni. Ne treba, takođe, zaboraviti ni da je Sutomore jedina destinacija u Crnoj Gori gde je preko leta moguće kupovati voće i povrće na pijaci za dinare. Takva odluka je samo jedna u nizu tamošnjih prodavaca da pokažu koliko vole goste iz Srbije. Ali mnogi se ipak odlučuju za šoping u Baru, jer je izbor mnogo veći, a neki kažu čak i povoljniji – primećuje Stefan.


Kad se sve uzme u obzir cene su niže nego u Petrovcu, Budvi ili Igalu, pa čak i od cena u Novom Sadu.

"Ko ima pare ide na more..."

Da li je zbog nižih cena nastala izreka iz našeg naslova? 

"Nije! Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najveći broj građana Crne Gore koristio je voz, a Sutomore je prva morska stanica. Mnogobrojni Podgoričani su nekada i na dan dolazili u ovo primorsko mesto. Leti su dani dugi, pa su imali vremena da se okupaju u moru i da prošetaju, a da se uveče za male pare vrate u Podgoricu. A oni koji imaju više novca i slobodnog vremena uglavnom nisu dolazili u Sutomore, već su mogli sebi da priušte pravo letovanje u udaljenijim gradovim kao što su Budva, Kotor ili Herceg Novi. Otuda ova izreka, ali svakako je Sutomore pristupačnije ljudima, kako u saobraćajnom smislu zbog dobre povezanosti sa Podgoricom, aerodromom i ostatkom obale, tako i zbog pruge koja spaja Beograd i Bar, ali i u novčanom smislu, jer u njemu moguće letovati za male pare", objašnjava naš sagovornik.


Zaključak

Sutomore je dobra baza za obilazak Crnogorskog primorja, pa bi bilo dobro da dođete svojim vozilom, ali i da budete strpljivi jer su gužve velike, kako na putu, tako i na plaži, ali i na šetalištu.

Oceni vest:
20
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veverica

  pre 646 dana i 20 sati

  Ne razumem kakav je to odmor? To je meni kosmar, pa samo od tih fotografija da se umoris i posle se lepo vratis u nas Novi Sad da se odmoris od te guzve. Mozda neki i ne znaju za bolje pa im je to super odmor?

  Oceni komentar:
  51
  55
 • Fala, đe čuli i ne čuli!

  pre 646 dana i 8 sati

  Čestitam fotografu i novinaru na saradnji sa Turističkim Savezom Sutomora oli Crne Gore.
  Nadam se da ste se lepo proveli.
  Međutim sama atmosfera između Srbije i Crne Gore mi je dovoljna da više nikad ne pomislim ni na Crnu Goru ni na Sutomore.
  Nema te reklame ni poziva koji taj osećaj može promeniti.
  Naročito uz svakodnevne vesti iz Crne Gore, šta su nam sada smislili.
  Još u doba dok sam išao tamo a odnosi bili bolji, kvarilo je sve ponašanje jednog konobara
  koji nije dozvoljavao da se kafa poruči drugačije osim kao "crnogorska kafa".
  NI manjeg čoveka, ni većeg nacionalizma, potpuno bespotrebnog.
  Takođe, svoje prve teške viruse sam doneo odatle, iz restorana na Ž stanici u Baru, gde su većinom jeli mornari. Neoprano posuđe je bilo uzrok nečeg, zbog čega možda danas nikako ne uspevam da pokupim koronu. Restoran je tada držao neki Beograđanin, pravio je škembiće. Jedino teško virusno obolenje u 30 godina, posle vojske i 12 vakcina.
  U svakom slučaju je bio eksperimentalni virus, pravljen za vojsku, jer nije dozvoljavao podizanje iz kreveta a kamoli fizičku aktivnost.

  Oceni komentar:
  38
  25
 • S CG

  pre 644 dana i 23 sata

  Sutomore moja druga kuca bilo i ostalo

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Snonim

  pre 643 dana i 17 sati

  Sutomore nije bilo ribarsko mjesto. Bilo je, još prije sto i više godina, turističko i banjsko mjesto. Ima najljepšu plažu u Crnoj Gori, ali je, zbog dobre povezanosti, tokom ljeta prepunjeno. Do osamdesetih godina bilo je posjećeno od maja do oktobra i to inostranim gostima, urednim i pažljivim posjetiocima. I sada dolazi puno stanaca koji odavde posjećuju more i planine. Danas je u Sutomore najprijatnije i najljepše doći u junu do polovine jula i u septembru i oktobru.
  Čiste, prostrane plaže, nestvatno prozirna voda, a sunce ne prži kao u sredini ljeta.
  Starosjedilaca, Spičana, ima veoma malo, ali se trude da očuvaju neke svoje običaje, pa krajem avgusta organizuju dan Spiča, kada se mogu vidjeti prelijepe narodne nošnje, pjesme i okusiti autentična jela. Takođe, 15. avgusta dan je Bogorodice Ratačke, na rtu Ratac između Sutomora i Bara. Tada se održava misa i mještani s radošću mogu sresti jedni druge, a posjete ih i stranci. Sutomore ima crkve sa dva oltara, što je jedinstven primjer zajedničkog života, ljubavi i pažnje prema bližnjem. Starosjedioci i danas žive na taj način.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Бели

  pre 643 dana i 10 sati

  Црну Гору треба заобилазити у широком луку а о њој причати све најгоре јер ко се курчи треба му исти и вратити!

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Vlada

  pre 641 dan i 18 sati

  A nepiše nigde da li su cevi od kanalizacije Jos uvek na 15 metara od obale ili na 150 (kako treba da bude po nekom njihovom propisu ) ? Niti ja niti moja deca ni unuci se nece nikada vise kupati u fekalijama"govnima" zamislite dete vam popodne u vodi a oko njega slama,pena,tečnos za sudove,fekalije plivaju ..moreee marš...ima i čistih plaža, slažem se ali zbog svega sto ste uradili Srbiji i srpskom narodu u regionu više nikada necemo kročiti u Vasu C.g.. da ne pominjem tuče srpske dece, hapšenja razna pa i one devojke od pre dve-tri godine, lažiranja dokaza...bahatog ponašanja ..a tek ležaljke, suncobrani, cene... zbogom....

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Neću ništa

  pre 641 dan i 12 sati

  U prilogu dole, čuveni račun iz Budve, gde vam Montenegrini široka srca, gostoprimstvo pokazuju naplaćivanjem prava na sedenje.
  Dakle, ako "nećete ništa" to košta 1,5 euro.
  Čujem da naplaćuju i informaciju da li vas je neko tražio, ili bio tu.

  Oceni komentar:
  1
  1