Ko ne plati TV taksu EPS će mu seći struju?

Ko ne plati TV taksu EPS će mu seći struju?

Taksa za javne servise ulazi u račun za struju, a EPS će neplatišama slati utužitelje i može da im isključi struju, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse predviđeno je da visina takse bude 150 dinara i da se naplaćuje uz račun za struju počev od 1. januara 2016.

Taksa neće biti posebno odvojena na računu za struju, već će ući u sumu koju građani moraju da plate na ime utrošene energije. Pored postojećih stavki o količini potrošene jeftine i skupe struje, na računu će biti navedena i stavka takse za javni servis.

To znači da građani neće imati mogućnost izbora po pitanju plaćanja takse. Ako je ne plate, čeka ih utuženje, i to, kako tvrde u RTS, od EPS-a.

- Nisam video predlog zakona, ali su mi objasnili iz pravnog tima RTS da će građani morati da plaćaju taksu i da ona ulazi u račun za struju. Rekli su mi da će EPS biti zadužen da osigura naplatu, kao i da će on slati utužitelje neplatišama - kaže Zoran Popović za "Blic".

Na pitanje da li će EPS onima koji ne plate taksu moći i da obustavi isporuku električne energije, Popović kaže: "EPS će moći i da isključi struju".

U EPS, međutim, ne znaju ništa o tome. Na pitanje da li će EPS zbog duga za RTS taksu moći da seče i struju, direktor EPS Aleksandar Obradović odgovara: "Za nas je takva odredba nepoznata. Kada zakon i podzakonska akta budu usvojeni, tada možemo razgovarati o ugovoru sa RTS i našim međusobnim pravima i obavezama".

Ko će biti oslobođen takse za RTS:

- Invalidi sa 100 odsto telesnog oštećenja

- Slepe osobe

- Osobe koje su izgubile sluh

- Vlasnici više nekretnina za stanove i kuće u kojima ne stanuju

Dva zakona Predlog ovog zakona u suprotnosti je sa postojećim Zakonom o javnim medijskim servisima. Naime, ovaj predlog propisuje da je taksa za RTS i RTV 150 dinara, a prema postojećem zakonu, visinu takse određuju upravni odbori RTS i RTV. To znači da UO RTS sada može da odredi taksu od 500 dinara i da time ne prekrši zakon.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoka

  pre 1305 dana i 17 sati

  Nemoze da se gleda rts. Ukinuli

  Oceni komentar:
  0
  0
JKP Vodovod i kanalizacija betanija Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje isključenje vode horoskop novosađani Isključenje struje servisne informacije policija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad novorođenčad Novo naselje jkp lisje gradsko groblje bez vode bebe opens distrikt sahrane novi sad jkp elektrovojvodina bez struje izmena režima saobraćaja novosadska policija sahrane opens 2019