Ko pije, a ko plaća: Kafići više ne mogu da se zovu kafići

Ko pije, a ko plaća: Kafići više ne mogu da se zovu kafići

Kafići, hoteli, restorani, barovi i drugi ugostiteljski i smeštajni objekti u svom nazivu od 15. aprila neće smeti da koriste ove reči, propisuju izmene Zakona o turizmu, usvojene pre pola godine.

To znači da "Bar Marija" može da se zove samo "Marija", a "Kafe poslastičarnica Una" mora da iz imena izbaci i reči "kafe" i "poslastičarnica". "Hotel Park" može da bude samo "Park", a nije jasno šta će raditi "Kafanica kod Bore" ili ugostiteljski objekat "Bistro".
 
Član 67. Zakona o turizmu propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta", što je dovelo do nesporazuma među ugostiteljima i hotelijerima. Naime, nije jasno koje sve reči spadaju u grupu "nedozvoljenih" u poslovnom imenu, a kako smo se uverili na ulicama Novog Sada, ni viđeniji ugostitelji ne znaju da pomenuti član zakona postoji, te da zbog njega moraju da menjaju ime.
 
Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević, vlasnik kafe poslastičarnice "Mocart" upoznat je sa ovim članom zakona. Kako kaže, nije siguran šta će raditi sa svojim objektom, koje bi trebalo da izbaci reči "kafe" i "poslastičarnica" iz naziva, a čime će gubiti na bonitetu.
 
- Ja ću podneti zahtev za promene koje traže. Ostali ugostitelji nisu ni znali jer nisu ni hteli da znaju. Ovo je dodatni trošak nama, nije u preduzetničkom duhu, a morate sve živo da menjate - pečat, račun u banci, depo-karton, naziv u fiskalnim kasama, štampačima. Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti, tvrdi on. Kako dodaje, građani će ovim članom zakona biti pogođeni jer više neće znati u koji objekat ulaze - biće neprepoznatljivi i gubi se na ugledu koji su ugostitelji gradili desetinama godina.
 
"Ni u ministarstvu ne znaju šta se dešava. Ovo je samo uzimanje para na ime taksi. Mene će usaglašavanje sa zakonom koštati oko 150 evra", kaže Stanojević za naš portal.
 
I u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije kažu da je član 67 nedorečen i konfuzan. Predsednik ovog udruženja Georgi Genov kaže da je juče u Ministarstvu turizma održan sastanak radne grupe i hotelijera, na kojem je odlučeno da se pomenuti član ne odnosi na hotelijere. 
 
- Ministar je juče dao uputstvo turističkoj inspekciji da se ovaj član zakona ne odnosi na sve kategorisane objekte. Konkretno, u Novom Sadu bi direktnom primenom zakona 'Hotel Park' morao da briše 'hotel', ali prema novim uputstvima, koja se odnose na sve kategorisane objekte, to najverovatnije neće morati. Uputstvo ministra odnosi se na hotele, motele, apartmane, turistička naselja, pansione, privatni smeštaj, sobe i stanove na izdavanju, objašnjava on. 
 
Međutim, mnogo veće pitanje ugostitelja i dalje nije rešeno. Ono će biti na dnevnom redu današnjeg vanrednog sastanka ministarstva i ugostitelja.
 
- Pitanje ugostiteljskih objekata, restorana, kafića i barova biće razrešeno danas na sastanku u Ministarstvu. Problem uglavnom kod ugostitelja je što ne prate zakonsku regulativu, a kada nastane problem - kao sada, onda zovu udruženje da rešava problem, kaže Genov.
 
Kako saznajemo, na današnjem sastanku bi turistička inspekcija trebalo da dobije informaciju da ne kontroliše ove objekte do formiranja nove skupštine i hitne izmene člana ovog zakona.
 
U Ministarstvu turizma za 021 danima ne odgovaraju na pitanja u vezi sa statusom i tumačenjem člana 67. Odgovore nismo dobili ni u turističkoj inspekciji Novog Sada, koja kontroliše objekte u skladu sa Zakonom o turizmu.
 
U međuvremenu, pojedini objekti ušli su u proceduru izmene poslovnog imena, što će dovesti do "brisanja" brojnih poznatih lokala u Novom Sadu i Srbiji.
Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan