KO SE BOJI POPLAVE JOŠ: Kuća na Kamenjaru otporna na izlivanje Dunava (FOTO)

KO SE BOJI POPLAVE JOŠ: Kuća na Kamenjaru otporna na izlivanje Dunava (FOTO)

Ova porodična kuća u poznatom novosadskom vikend-naselju oblikovana je spram ćudi velike reke koja kraj nje protiče.

Područje na kom se nalazi ova raskošna kuća od 450 metara kvadratnih je plavno. Svake dve do tri godine, Dunav plavi celo područje i dostiže visinu i do 2 metra od kote terena. Arhitekta Nikola Martinović iz studija "N-Martin Project" dobio je zadatak da isprojektuje kuću koja će odoleti ovom velikom izazovu. Evo kako je to rešeno!

Kuća na Kamenjaru projektovana je tako da ima sistem otvora koji, kod podizanja nivoa Dunava, dozvoljava vodi da neometano uđe u prizemlje kuće ali i isto tako, kad se reka počne povlačiti, omogućava brzo i neometano ispuštanje vode iz kuće. Pošto će reka svakako poplaviti celo područje, poenta je omogućiti što lakši i brži odvod vode kada ona počne da se povlači. Isto tako, sistem otvora omogućava i lako pranje. Pošto je celo prizemlje urađeno je u vodonepropusnom betonu, kako se ne bi dozvolilo kapilarno penjanje vode, prizemlje se posle poplave čisti vodenim šmrkom.


Kuća ima tri nivoa, a nivo prizemlja kuće (dnevna soba, kuhinja i trpezarija) podignut je na kotu daleko iznad najvišeg vodostaja, tako da je siguran. Tako je formirano prizemlje u koje su smeštene pomoćne prostorije. Bučni deo kuće (dnevna soba, kuhinja, trpezarija…) orijentisan je prema Dunavu gde su smešteni ogromni portali i jedino je staklo fizička pregrada između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Ostatak vesti, kao i još fotografija, pogledajte na sajtu "Gradnja.rs".

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • JA

  pre 1184 dana i 3 sata

  kada dunav nanese govana verujem da je lepo ziveti u kuci sa njima, ona doplove I odplove kroz otvore. Dzabe ti pare kad nema higijene !

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Gera

  pre 1183 dana i 11 sati

  Nista novo!

  Sve stoje opisano ovde izveoszam pre vise godina na kuci svog prijatelja isto u kamenjaru.
  Naravno nismo se reklamirali poput doticnog projektanta!

  Oceni komentar:
  1
  1
 • neko

  pre 1183 dana i 53 minuta

  Pretpostavljam da je sve legalno uz sve potrebne dozvole.

  Oceni komentar:
  0
  1
izmena režima saobraćaja matičar novi sad raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza novi sad isključenje vode RHMZ novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad betanija raspored sahrana novi sad KCV 27. novosadski maraton Isključenje struje isključenja struje Aleksandar Vučić bebe bez struje novosađani novosadska policija servisne informacije elektrovojvodina jkp novosadska toplana novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode