Ko su funkcioneri sa najvećim primanjima u Srbiji

Ko su funkcioneri sa najvećim primanjima u Srbiji

Prema registru javnih funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, na osnovu broja i veličine primanja, kao i posedovanja pokretne i nepokretne imovine, na listi najplaćenijih funkcionera kojima se iz javnih sredstava isplaćuje najviše novca specijalno mesto svakako zauzima direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović

Njegova primanja na mesečnom nivou iznose blizu četiri miliona dinara, što je oko 34.000 evra.

NAJPLAĆENIJI SRPSKI POLITIČAR: Bajatovićeva primanja zabezeknula građane

 
Kao generalnom direktoru Srbijagasa Bajatoviću se svakog meseca isplaćuje oko 203.000 dinara, ali iako je to njegova najvažnija i najuticajnija funkcija, plata koju za nju dobija čini skoro beznačajan deo njegovih ukupnih primanja. Tako ovaj funkcioner platu prima i kao direktor Gastransa i to u iznosu od 1.703.000 dinara. Na to se nadovezuje članstvo u Nadzornom odboru Jugorosgasa, koje ‘vredi’ još gotovo milion i po dinara, kao i funkcija predsednika Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor od skoro 600.000 dinara.

Kako saznaje "Danas", pored redovnih primanja od četiri miliona, Agenciji za borbu protiv korupcije ovaj funkcioner je prijavio i jednokratna primanja u vrednosti od 23 miliona dinara (195.000 evra), i to na osnovu bonusa koji je 2021. ostvario u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor i Gastransu Novi Sad, kao i povraćaja više uplaćenog doprinosa za PIO u vrednosti od čak 11 miliona dinara. Bajatović dobija povraćaj doprinosa jer njegove plate drastično prevazilaze maksimalnu osnovicu za obračun doprinosa, tako da mu država "višak" uredno vraća.

Povrh svega toga, Bajatović i za funkciju narodnog poslanika dobija novac, i to 35.000 dinara mesečno, a u njegovom vlasništvu je preko 50 površina čiji je stopostotni vlasnik, kao i osam različitih vozila u okviru pokretne imovine.


Drobnjak

"Danas" je ranije objavio da je Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak 2021. imao zaradu veću od zakonom propisane.

Ambasador Srbije u Americi

Među istaknutim zvaničnicima sa najvećim primanjima, iako ni blizu Bajatovićevom rekordu, izdvaja se ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, koji je na ovo mesto postavljen pre dve godine. Njegovo mesečno primanje iznosi 5.860 američkih dolara, što, na osnovu dnevnog kursa, čini 673.665 dinara. Ovo je, ujedno, jedino prijavljeno primanje bivšeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji nije ubeležio ni bilo kakvu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Guvernerka

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je tik uz Marka Đurića sa platom od skoro 650.000 dinara mesečno. Osim toga, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila je četvorosoban stan i automobil.


Ombudsman, Zagorka Dolovac

Među najbolje plaćenima je i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji dobija skoro 466.000 dinara mesečno, a samo malo manje – 450.715 dinara prima Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja obavlja i funkciju predsednice Državnog veća tužilaca, za šta joj se kvartalno isplaćuje oko 50.000 dinara, piše "Danas".

Direktor RZS-a

Ukupan mesečni priliv od skoro 440.000 dinara za obavljanje više funkcija ima i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Osim direktorske funkcije RZS-a za koju prima platu od 228.000 dinara, Kovačević je član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, za šta mu se isplaćuje 174.000, kao i član Republičke izborne komisije. Članstvo u RIK-u na mesečnom nivou doprinosi njegovim primanjima za 37.000 dinara.


Poverenik, Tepavčević

Poverenik za informacije od javnog značaja Miloš Marinović mesečno zarađuje 279.000 dinara, a samo dve hiljade nižu platu od poverenika ima ministarka za rad i zapošljavanje dr Darija Kisić Tepavčević. Za obavljanje ministarske funkcije, kako je navedeno na sajtu, ona ne prima ni dinar nadoknade, a zaradu ostvaruje na osnovu članstva u Upravnom odboru Fonda za razvoj, kao i na osnovu naučnog rada i vanredne profesure na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici, primećuje "Danas".

Koliko mesečno zarađuju ministrar Lončar, direktor JP "Pošta Srbije", Zorana Mihajlović, a šta je ministar Vulin dobio na korišćenje, pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan