KO UNOSI OPASNE BAKTERIJE U BAZEN: Stručnjaci objašnjavaju kada je voda bezbedna

KO UNOSI OPASNE BAKTERIJE U BAZEN: Stručnjaci objašnjavaju kada je voda bezbedna

Kako dolazi do toga da se bakterije u bazenima rašire i kako su se uopšte pojavile u vodi? Ako se izuzmu povremeni naleti hladnijeg talasa, temperature su izuzetno visoke za ovo doba godine, a meterolozi su najavili da nas čeka neverovatno vrelo leto. Mnogi od nas su već pohrlili da se rashlade u bazenu, međutim, stručnjaci upozoravaju na opasnosti.

Ako živite u gradu, bazen je odlično mesto da se rashladite tokom letnjih vrućina, ali CDC upozorava na nekoliko potencijalnih rizika. Osim utapanja koje, nasuprot uvreženom mišljenju, može da se desi u u "plitkim" vodama, rizik predstavljaju i određene supstance koje mogu da se nađu u bazenima, a najčešći "neprijatelj" je bakterija ešerihija koli (E. coli) koja izaziva najviše problema kod dece od 4 do 14 godina, piše Mondo.rs.

Ovo su patogeni koji mogu da izazovu prilično značajne gastrointestinalne smetnje u svim uzrastima, ali posebno kod dece – rekla je za "HealthDay" epidemiološkinja Moli Nejs i dodala da pored ešerihije, u bazenima može da se nađe i bakterija klostridijum (clostridium difficile).

Epidemiološkinja Nejs je rekla a bakterije poput E. coli i C. difficile obično ulaze u vodu tako što neko od plivača ima dijareju.

Osobe koje imaju dijareju treba da se uzdrže od plivanja – savetuju stručnjaci iz CDC.

Simptomi infekcije ovim vrstama bakterija se javljaju dva do četiri dana nakon izlaganja. Znaci infekcije E. coli mogu da uključuju teške grčeve u stomaku, dijareju, povraćanje i groznicu. U nekim slučajevima, ove zaraze mogu čak da budu ozbiljne i opasne po život.

Stručnjaci ističu i da se ove bakterije javljaju i šire kada u bazenu nema dovoljno hlora, jer ova supstanca uništava patogene.

Kako da znate da u bazenu nema dovoljno hlora?

Prema ekspertima, hlor dezinfikuje, ubija i sprečava pojavu, kao i širenje bakterija i algi, tako doprinoseći kvalitetu vode i njenoj bistrini. Bez hlora, u bazenu bi mogle da se nađu "sve vrste nevidljivih opasnosti".

Statistički gledano, veća je verovatnoća da ćete se razboleti u bazenu bez hlora, jer ova supstanca sprečava da budete izloženi patogenima. Imajte na umu da je koža porozna, tako da mikroskopske nečistoće mogu da prođu kroz nju. Bazen bez hlora je sličan velikoj lokvi mutne vodekažu stručnjaci i napominju da ipak nema razloga za panikom, jer sve i da plivate u nehlorisanoj vodi, moguće je da vam neće biti ništa, ali svakako je rizik po zdravlje veći.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • s

  pre 681 dan i 30 minuta

  pa zna se ko unosi bakterije u bazen...

  Oceni komentar:
  0
  5