KOD MAJSTORA U "CIKLOTECI": Dovedite svoj bajs u savršeno stanje (FOTO)

KOD MAJSTORA U "CIKLOTECI": Dovedite svoj bajs u savršeno stanje (FOTO)

Šarmantna prodavnica i servis za bicikle "Cikloteka" nalazi se u samom centru i idealno je mesto da pripremite svog ljubimca na dva točka za lepe dane.

Nikola Terzić i Dragana Delić su posle završenog fakulteta smišljali čime će se baviti, te su došli na ideju da pokušaju da od ljubavi prema biciklizmu i žive. Nikola nije bio bez zanatskog iskustva – pre otvaranja servisa i studiranja nekoliko godina radio je kao autolimar. Kad mu je i to dosadilo, završio je Visoku tehničku školu, smer mašinski inženjer. Za vreme studija doživeo je, kako sam kaže, “ekološko prosvetljenje” i počeo je da se intenzivno bavi biciklizmom i da planinari. Nikola je počeo sam da popravlja svoj bicikl i biciklove prijatelja i da upoznaje mehaniku biciklizma. Autolimarsko iskustvo mu je bilo neprocenjivo, pogotovo kada je sam krenuo da izrađuje bicikle, prikolice, kvatricikle... Dragana i on su pokušavali da pronađu posao posle završenog fakulteta, i, u nedostatku prilika za oboje, odlučili su da pažnju usmere ka stvarima koje najviše vole, da popravljaju, prodaju i izrađuju bicikle, kao i propratnu opremu i delove.

S Nikolom i Draganom smo popričali o njihovoj radnji, o potrebnim popravkama pred sezonu i uslovima za vožnju bicikla po Novom Sadu.

Šta tačno vas dvoje radite u "Cikloteci", koje usluge nudite Novosađanima?

- U okviru "Cikloteke" prodajemo bicikle, delove i opremu, vršimo servis svih mogućih bicikala, i starih i novih. Radimo restauracije, pravimo bicikle po meri, pravimo prikolice, tricikle, rekumbent biciklove... Ma, radimo sve živo.

Da li se mušterijama više isplati praviti bicikl po meri nego kupiti novi?

- Cena je, recimo, oko 25.000 dinara, a za taj novac možete da dobijete sasvim solidan bicikl, koji će biti mnogo kvalitetniji od gotovog bicikla koji kupujete za iste novce. Druga prednost je što tu zaista možeš da eksperimentišeš, dodaš neki svoj lični pečat i prilagodiš ga sopstvenim potrebama. Trudimo se da širimo tu zanatsku priču, i nudimo i unikatna zvonca, sedišta, bisage i propratnu opremu. Prosto, ne želimo da budemo kao svaka druga radnja, već stremimo ka tome da se kod nas oseti zanatski duh i da se svi prijatno osećaju kada uđu u prostor.

Koji vam je omiljeni projekat koji ste do sada izradili u svojoj radionici?

- Najzahtevniji projekat bio je izrada rekumbent bicikla, pa nam je taj i najdraži. No, za svaki novi projekat po završetku pričamo kako nam je baš taj omiljeni od svih koje smo radili (smeh). Radimo tek godinu dana, ali već imamo stalne mušterije koje se vraćaju, ali i nove, koje dolaze na preporuku, tako da smo zadovoljni.

Koje “poslove” na biciklu bi trebalo obaviti pred početak prolećne i letnje sezone, kako bi vam bicikl koji je uglavnom mirovao tokom zime, ne bi zadavao problema?

- To je dosta individualno pitanja, ali svakako bi trebalo doći na servis pre početka sezone. Prvenstveno bi trebalo proveriti kočione sisteme, pošto je to najbitnije na biciklu, jer se sajle izrađuju od čelika, koji, ako stoji izvesno vreme, korodira iznutra i puca, što je poprilično nezgodno ako vam se desi na nekoj od raskrsnica, usred vožnje. Zatim je bitno pogledati da li su centrirani točkovi, da li je sve podmazano i da li ima lufta. Naša preporuka je da ljudi jednom godišnje donesu bicikl na servis, jer ukoliko redovno servisirate bicikl – to vas manje košta i sigurni ste da će biti ispravan cele sezone.

Koliko kod vas košta servisiranje bicikla?

- Postoje tri vrste servisa – mali, srednji i veliki. Sva tri podrazumevaju kompletno sređivanje vašeg omiljenog prevoznog sredstva i koji bismo radili zavisi od stanja u kom se bicikli nalaze. Mali servis je 1.000 dinara, srednji 1.500, a veliki 2.000 dinara. Na tu cenu se dodaju i delovi, ako ih je potrebno zameniti. Mali servis se radi kada je bicikl u relativno dobrom stanju – tu centriramo točkove, podešavamo kočnice i menjače, pomazujemo sve elemente koji treba da budu podmazani i bicikl je sperman. Međutim, kada moramo da menjamo sve sajle na biciklu, zajedno sa paknama, i vršimo ozbiljnije centriranje točkova, to upada u srednji servis. Veliki servis se radi biciklima kojima menjamo i skidamo ležajeve na točkovima i kada praktično rastavljamo i ponovo sastavljamo skoro celu mehaniku bicikla.

Kako vam se čini stanje staza u Novome Sadu? Šta naš grad čini idealnim za vožnju biciklom, a šta nam po tom pitanju manjka?

- Poziciono, Novi Sad je na idealnom mestu za najrazličitije vrste biciklizma – kako za rekreativno bavljenje ovim sportom, tako i za profesionalno. Takođe je fantastičan za taj neki urbani, gradski biciklizam, gde ovim prevoznim sredstvom idete do pijace, do posla ili vozite dete. Imate i skejt park za avanturiste. Infrastruktura je dobra i postoji ali nije baš najbolje održavana i uređena. Problem su zakoni koji nisu naklonjeni biciklistima.

Ubrzo će vam i prvi rođendan radionice – kako ćete ga proslaviti?

- Proslavićemo ga na Fruškoj gori, 20. maja, u okviru festivala ekstremnih sportova, Aaaaa festivala, na kojem ćemo i mi učestovati kao podrška. Biciklistima koji se pojave na ovom događaju vršićemo besplatne popravke, koje možemo da odradimo na terenu i svi koji dođu dobiće flajere sa popustom od 20% na servisne usluge.

"Cikloteka" se nalazi na Trgu Galerija 4, u Novom Sadu. Radno vreme je od 9 do 20 časova (radnim danima), a broj telefona za sve informacije je 065 505 2446.

Oceni vest:
17
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ljiljana

  pre 1611 dan i 27 minuta

  Postovani koje je bicikl najbolje za pocetnike?Iz okoline Panceva sam.Imam 80 kg visina 160Hvala unapred na odgovoru

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Duško

  pre 1239 dana i 8 sati

  Treba mi pomoc oko kupovine bicikle zbog kvaliteta menjaca itd . Ova dva bicikla imaju razlicite menjače pa me interesuje vaše mišljenje! Hvala unapred

  Oceni komentar:
  0
  0