Kod Novosađana ništa ne može da prođe bez alkohola

Kod Novosađana ništa ne može da prođe bez alkohola

Mladi koji piju alkohol ne smatraju da je to nešto što je, za razliku od droge i cigareta, loše, jer apsolutno svi piju, i to je veliki problem, kazala je za "Dnevnik" povodom Svetskog dana borbe protiv alkoholizma, pedagog Jovana Bilak iz Savetovališta za mlade u Domu zdravlja.

Prema njenim rečima, adolescenti, ali ni odrasli Novosađani, nisu svesni problema koji sa sobom nosi bolest zavisnosti, poput alkoholizma, a, kako je rekla, u poslednje vreme alkohol je mnogo veći problem od konzumiranja droge i cigareta.

- Alkohol je sastavni deo svakog trenutka našeg društva i bez obzira na to da li je u pitanju veseo ili tužan povod, ništa ne može da prođe bez alkohola, a osim toga, poznato je da je ljudima lakše da se napiju i da ih je baš briga za to šta se oko njih dešava, nego da realno sagledaju svet u kojem žive – istakla je Jovana Bilak.

Dodaje da je problem u tome što deca odrastaju uz takav način ponašanja i prihvataju ga kao normalan.

- Mi se trudimo da ukažemo na to koliko je alkohol štetan i koliko se kod adolescenata zavisnost stvara brže od bilo kojeg oblika zavisnosti, ali i brže nego kod odrasle osobe – veli Jovana Bilak.

Sa činjenicom da se alkohol u našem gradu, ali i drugim u Srbiji, neograničeno konzumira među mladima, složila se i potpredsednica Omladine JAZAS-a Novi Sad Jelena Barna, koja je za "Dnevnik" rekla da se ta bolest zavisnosti često ne prepoznaje kao problem, zbog čega ljudi narušavaju svoje zdravlje.

- Istraživanja koja sprovodimo među mladima ukazuju na to da je znanje najbolji način za borbu protiv upotrebe psihoaktivnih supstanci, pri čemu oni najlakše usvajaju one informacije koje dobijaju od svojih vršnjaka te se naše različite aktivnosti zasnivaju upravo na različitim metodama vršnjačke edukacije – kazala je ona, i dodala da mladi informacije koje dobijaju od svojih vršnjaka često smatraju pouzdanijim od drugih.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nada

  pre 2189 dana i 13 sati

  A sta cekamo, vec uveliko se kasni!!!!!

  Oceni komentar:
  0
  0