Koja je procedura ukoliko na naplatnoj rampi nemate novca?

Koja je procedura ukoliko na naplatnoj rampi nemate novca?

Mogućnost pisanja izjave, uz obavezu da se putarina plati u roku od osam dana, ukinuta je još 2012. godine...

Vozači u Hrvatskoj, koji na naplatnoj rampi nemaju ni novac ni platnu karticu, pišu posebnu izjavu o neplaćenoj putarini, uz obavezu da je plate  u roku od 15 dana. U Srbiji ćete ukoliko se nađete u takvoj situaciji morati, ipak, da potražite pomoć prijatelja. Odnosno, da sačekate na naplatnoj rampi dok vam neko ne donese novac – što važi čak i za strance.

Izuzetak su samo oni koji su pokradeni tokom putovanja, ali moraju da to dokažu policijskim zapisnikom. U tom slučaju, važi posebna procedura i mogućnost da putarinu plate kasnije.

Kako piše "Politika", mogućnost naknadne naplate putarine na osnovu izjava u našoj zemlji ukinuta je još 2012. godine zbog mnogih zloupotreba, uglavnom auto-prevoznika.

Vozači su videli u tome način da zarade. U jednom trenutku nakupilo se čak 159.080 nenaplaćenih izjava koje sudovi nisu procesuirali. Bili smo prinuđeni da ukinemo izjave. Tako sada ako neko nema novca, mora da zove prijatelj i ili rođaka – rekli su u "Putevima Srbije".

Ali oni tvrde da se ovakve situacije izuzetno retko događaju, svega dva ili tri puta godišnje.

Još jedna od neprijatnosti koja se vozačima može dogoditi jeste da izgube magnetnu karticu za plaćanje putarine. U Srbiji, u tom slučaju, u obavezi su da plate pun iznos putarine najduže deonice na tom pravcu, plus 350 dinara na ime troškova obrade. Tako, recimo, vozač koji je krenuo do Rume i trebalo je da plati putarinu 130 dinara moraće da izdvoji 370 dinara (za relaciju Beograd–Šid) i 350 dinara za troškove. Ako je iz Beograda krenuo do Požarevca, dokle putarina košta 200 dinara, platiće pun iznos do Niša – 800 dinara i 350 za troškove.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Politike".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje grejanja bebe Republički hidrometeorološki zavod zdravlje elektrovojvodina novorođenčad betanija novosadsko porodilište jp sportski i poslovni centar vojvodina novosađani Spens bez vode isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad bez grejanja isključenja struje novi sad vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje servisne informacije novi sad Isključenje struje jkp novosadska toplana epidemija gripa JKP Vodovod i kanalizacija horoskop Vreme u Srbiji