Koja su omiljena mesta za užinu novosadskih đaka?

Koja su omiljena mesta za užinu novosadskih đaka?

Iako u većini novosadskih osnovnih i srednjih škola postoje kuhinje u kojima se pripremaju obroci ili kantine u kojima može da se kupi doručak, većina đaka ipak kupuje hranu u obližnjim lokalima brze hrane, pekarama i prodavnicama.

U razgovoru sa njima, saznajemo da su retki oni koji doručkuju kod kuće jer, kako kažu, nemaju apetit ranom zorom. Mnogi priznaju da za prepodnevnu nastavu ustaju u poslednjem času i da zato ne stižu da doručkuju.

S druge strane, nutricionisti ističu kako je prvi obrok i najvažniji jer treba da obezbedi sve hranljive sastojke kako bi mozak funkcionisao.

Istražili smo kakva se hrana prodaje oko novosadskih osnovnih i srednjih škola i šta đaci najčešće obeduju.

 


OŠ "Žarko Zrenjanin"

Učenici osnovne škole "Žarko Zrenjanin" koja se nalazi na Limanu 3 na raspolaganju imaju školsku kuhinju i kantinu, ali  radije jedu u obližnjoj pekari i prodavnicama.

Reč je o đacima viših razreda, jer pravilo škole jeste da mlađi ne smeju da napuštaju školsko dvorište.

Školarci iz "Žarkove" najčešće kupuju grickalice ili žužu pecivo u  "Univerexportu", a prodavačice kažu da ih muka hvata kada je veliki odmor.

 


Deca uglavnom kupuju proizvode od lisnatog testa, ali većina više voli čokoladice i grickalice. Retki su oni koja kupuju voće, mada ima i takvih. Vrlo su nestašni, guraju se, ne stoje u redu, urlaju, a nama nažalost radi samo jedna kasa – ističe trgovkinja.

Drugo omiljeno mesto jeste nova pekara “Konstantin” koja se nalazi tik uz ulazna vrata školskog dvorišta. I ovde je poprilična gužva za vreme velikog odmora, a kako smo se uverili, đaci jedu kifle ili perece po ceni od 40 dinara, zatim mini pice za 80 dinara ili sendviče koji staju od 90 do 160 dinara. 

Deca koja su ljubitelji slatkiša kupuju u “Slatkoj kući”, a omiiljena užina su im eurokrem ili razni keksići.  


OŠ "Jovan Popović"

Njihovi vršnjaci iz škole "Jovan Popović" koja je smeštena na Limanu 2,  mahom užinaju u hamburgeriji "Lena" koja se nalazi preko puta škole u ulici Dragiše Brašovana 6. U ovom kiosku đaci mogu da pojedu sendviče, ali i čips i sokiće. Osim u "Leni", učenici ove škole se hrane i u obližnjoj hamburgeriji i u palačinkarnici koja je nedavno otvorena.


Kada je reč o srednjoškolcima, i oni, kao i njihovi mlađi drugari oko škola imaju veliki izbor razne hrane.

Mašinska i Tehnička srednja škola

Đaci Mašinske i Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" vrlo rado kupuju sendviče u "Sendvičari", koja se nalazi u Gagarinovoj 6.

Sem raznih vrsta sendviča ovde mogu da pojedu i palačinke. U ovom lokalu na raspolaganju imaju desetak vrsta sendviča čija je cena od 90 do 230 dinara.

Kako saznajemo, najbolje idu đački sendviči, jer su i najjeftiniji, mada đaci često jedu i male index sendviče.


– Najčešće kupujem "đački sendvič", cena mi odgovara a i najedem se od njega. Vrlo je ukusan i sit – kaže jedan srednjoškolac.

Deca koja nisu ljubitelji sendviča mogu da pojedu pogačicu s čvarcima, kolače, burek ili kifle i perece u obližnjoj pekari.

Pecivo je 30, pogačice sa sirom i čvarcima 50, razne delicije od lisnatog testa su od 40 do 60 dinara, dok je burek 100 dinara.

Srednja medicinska škola

Budući medicinari iz škole "7 april" imaju nekoliko mesta gde mogu da klopaju, a čini se, po navali, da je najopularnija hamburgerija "Ana".


Na ovom mestu su užinale generacije i generacije đaka jer se lokal godinama nalazi na istom mestu.

Može da se nađe za svakog po nešto, od đačkih sendviča, preko pljeskavica, hamburgera do index sendviča i vešalica.  

Cene proizvoda su od 70 do 230 dinara, a one zavise od vrste klope koju naručuju.


Srednja ekonomska škola

Srednjoškolci koji pohađaju Ekonomsku školu imaju i najveći izbor pekara, a kako saznajemo rado doručkuju u pekari "Krosti", "Laguni" i pekari "Hleb i Kifle".

Obožavaoci sendviča u blizini škole imaju "Index house".

Lokali se nalaze na Trgu mladenaca, a kao ostali tinejdžeri i budući trgovci i ekonomisti užinaju sendviče i razna slana peciva.


Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" i Saobraćajna škola

Gimnazijalci "Zmaj Jovine", pored škole imaju "Kuću kobasica" gde vrlo rado užinaju, dok učenici Saobraćajne škole koja se nalazi na Podbari posećuju dva kioska brze hrane.

Đaci mogu da užinaju u lokalu "Hrsko" koji se nalazi u ulici Episkopa Visariona.


Zaštitni znak ovog lokala je hrskava piletina, ali srednjoškolci ipak najčešće kupuju palačinke i sendviče.

Đački sendvič u lepinji staje 80 dinara, sendvič sa suvim vratom je 150, mali index je 160, a veliki 220 dinara. Palačinke su od 100 do 170 dinara.


Oni koji više vole da pojedu kašikom, na raspolaganju imaju MS kuhinju “Bajka” koja se nalazi u istoj ulici. Ovde nude veliki izbor kuvanih jela, a ono što đake najviše privlači jesu bečka šnicla ili ćevapi u lepinji po ceni od 150 dinara.

 Šta užinaju vaši školarci?  

Oceni vest:
15
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan

  pre 1238 dana i 23 sata

  Đosla na Salajci

  Oceni komentar:
  0
  1