Koje poslove i koliko novca nude omladinske i studentske zadruge u Novom Sadu

Koje poslove i koliko novca nude omladinske i studentske zadruge u Novom Sadu

Fizički rad dobro plaćen, ali nije omiljen među mladim Novosađanima.

Iskustva novosadskih omladinskih i studentskih zadruga su različita – dok u jednim kažu da biranja nema, u drugim navode da je problem naći radnike za teže fizičke poslove, gde su dnevnice najviše. Istovremeno, iskustva mladih govore da najbolje prolaze konobari u popularnim lokalima, te je mogućnost zarade veća.

U studentskim i omladinskim zadrugama, najpopularnji poslovi su deljenje flajera, ispomoć majstorima, prebiranje voća i povrća u velikim marketima, selidbe, prenošenje kancelarijskog materijala, kao i poslovi domaćica na Novosadskom sajmu tokom neke od sajamskih priredbi.


Satnice su različite i kreću se od 150 do 300 dinara po satu, koliko dobijaju upravo oni koji su spremni za teže fizičke poslove.

Pored studenata posao preko zadruga traže i mladi do 30 godina koji ne mogu na drugi način pronaći posao.

- Student sam Poljoprivrednog fakulteta i živim u domu. Teško je opstati u velikom gradu, jer mi je majka domaćica, dok otac ima malu platu. Imam mlađu sestru, tako da se snalazim kako znam i umem. Najverovatnije ću ići u berbu jagoda, kako bih zaradio nešto novca. Nije baš jednostavno studirati i raditi – kaže Nikola R.

OGLASI u kojima u zadrugama traže radnice do 26 godina starosti za rad na šalteru u piceriji.

Opis posla: primanje porudžbina, izdavanje porudžbina, rad na kasi.

Radi se u dve smene, a dnevnica za ovaj posao je 1.000 dinara.
Istovremeno je u ponudi posao za radnike do 26.godina starosti za podelu flajera, a dnevnica je takođe 1.000 dinara.

Radnicima do 30 godina na raspolaganju je rad na traci i pakovanju proizvoda u fabrici testenina, a za dostavljača u restoranu do 26 godina u ponudi je dnevnica od 1.000 dinara.


Članovi studentsko-omladinskih zadruga mogu biti mladi između 15 i 30 godina, da imaju status učenika, studenta ili nezaposlenog. Većina zadruga imaju onlajn formulare za učlanjenje. Godišnja članarina košta do 500 dinara, dok ima i onih zadruga koje ne naplaćuju članarinu.

Pored sezonskih poslova kojih će ovog leta biti dosta u ponudi, poput branja voća, a posredstvom kojih mladi mogu zaraditi i prosečnu mesečnu platu, u Novom Sadu će kako kažu oni koji već iza sebe imaju radno iskustvo najbolje proći konobari, čije dnevnice prelaze hiljadu dinara.

Uz dnevnicu konobari mogu da računaju i na bakšiš koji je uglavnom još hiljadu dinara dnevno.

 - Leti uvek treba više radnika, pogotovo na Štrandu i mestima koja zimi ne rade i generalno može bolje da se zaradi. U tom poslu je situacija malo drugačija, jer ste angažovani nekoliko meseci zaredom i nema pauze, a dešava se da radite i godinama. Znam ljude koji usklađuju predavanja i ispite sa radom u kafani. Teško je ali novac neće pasti s neba – kaže Dejan B. apsolvent psihologije. Kaže da je često menjao poslove u ugostiteljskim lokalima, ali da ne planira da se zadrži u tom poslu, već da se zaposli u struci, kao psiholog.


Valentina Krstić Budimirović
iz Omladinske zadruge “Pravi pobednik” kaže da zbog ponude posla kod njih češće dolaze muškarci, ali da posao traže studenti, mladi do 30 godina i nezaposleni.

Ovde su u ponudi fizički poslovi, ispomoć majstorima, dodavanje alata, zatim popunjavanje rafova u megamarketima, delenje flajera, pranje čaša i sudova…

- Oni koji dolaze kod nas da traže posao retko da su probirljivi. Tu su da bi zaradili koji dinar i tačno znaju koje su njihove mogućnosti – kaže Valentina, uz napomenu da je studentima bitno da svoje obaveze na fakultetima usklade sa poslom.

U studentskoj zadruzi “Omega Deal” kažu da su imali problem da nađu studente za jedan posao koji je podrazumevao istovar robe kako bi se montirao objekat. Od 15 momaka uspeli su da nađu četvoricu.


- Dešava se da imamo ponudu za teži fizički posao, i onda nam kažu da ili imaju ispit ili moraju da vijaju profesore za potpis. Međutim, postoji i jedna grupa momaka koju često angažujemo i na koje možemo da računamo
 – kažu u toj zadruzi.

Iskustva mladih pokazuju da, ukoliko živite sa roditeljima, mesec i po dana rada na nekom od sezonskih poslova može biti dovoljan da se ode na more. U marketu za to vreme možete zaraditi 38.000 dinara, dok konobarisanje može da vam donese i do 70.000 dinara.


Tekst
: Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, Pixabay.com

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran

  pre 712 dana i 17 sati

  Gde to ima 300 dinara po satu da mi je znati evo odma cu raditi po 12-14 sati dnevno koliko sam znao da radim u usluznim delatnostima.Izrabljivanje radnika za nikakve pare. Za 150 dinara po satu sam radio u jednoj firmi gde se fizikalise.Radio sam po 16 dana bez odmora.Na kraju izadjem sa jedva 32000 -35000.Kicma mi otpala u toj firmi a zarada bila 1200 dinara dnevno.Radio sam vise od onih koji su za stalno zaposleni.Izvinjavam se ako delujem arogantno ali tako je bilo punih 5 meseci.Konobarisanje 70 000? Bolje recite do 35000 maksimalno ako nisi prekovremeno.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Mihajlo Stojčić

  pre 589 dana i 18 sati

  Dobar dan. Želeo bih da radim posao sa flajerima. Kolika je cena po satu

  Oceni komentar:
  5
  0
 • MILICA36

  pre 134 dana i 22 sata

  Prijavis se za posao i kazu da ce pozvati a telefon nikad ne zazvoni. Posao daju preko veze.

  Oceni komentar:
  1
  1