Koje probleme možete imati u nekim zemljama EU iako posedujete zeleni sertifikat iz Srbije

Koje probleme možete imati u nekim zemljama EU iako posedujete zeleni sertifikat iz Srbije

Građani Srbije već uveliko koriste svoje digitalne zelene sertifikate kao dokaz o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa zarad lakšeg putovanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti u vreme pandemije.

Iako je ova ideja naširoko usvojena, izgleda da neki propusti ipak postoje, te da zeleni sertifikat ne funkcioniše u svim zemljama i za sve države po istim principima, piše "Blic".

Naime, jedan građanin se na Tviteru požalio da u Parizu ne može nigde da uđe jer aparat koji očitava bar-kod ne može da očita naše kodove.


Ova situacija dovodi mnoge naše državljane u problem, pa ne možemo da uđemo ni u jednu prodavnicu, restoran, metro – apsolutno nigde –  objasnio je on za "Blic" i dodao da su se na društvenim mrežama i ranije oglašavali naši državljani iz drugih evropskih zemalja sa istim problemom.


Kako je "Blic" saznao u razgovoru sa Kancelarijom za IT, problem sa očitavanjem bar-koda srpskih zelenih sertifikata povezan je sa činjenicom da Srbija nije članica Evropske Unije.

– Drugačiji je uređaj za očitavanje koji se koristi za sertifikate članica Evropske Unije, a drugačiji za Srbiju i ostale zemlje koje to nisu. Međutim, ni to još uvek nije usaglašeno, te se problem sa očitavanjem može desiti i među nekim državama koje pripadaju EU. Ono što je bitno jeste da se srpski sertifikati mogu koristiti u inostranstvu, samo je potrebno koristiti obične čitače – objašnjavaju iz Kancelarije za IT.

Severna Makedonija više neće imati sličnih problema, jer će njene korona propusnice biti prihvaćene širom Evropske Unije pod istim uslovima kao i digitalni kovid sertifikati EU, dok proces uključivanja drugih zemalja Zapadnog Balkana u sistem EU još uvek traje, potvrdila je Evropska komisija.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Jožef

    pre 971 dan i 12 sati

    Nikako mi neće biti jasno,zna se za problem,postojala je šansa da se predupredi i napravi kod koji se očitava svuda u svetu,ali ne! Ti sad kao kažeš ovima napolju : ej uzmite običan čitač ,znate mi smo iz SR naš se učitava samo sa njim. Oće zabole ih.

    Oceni komentar:
    0
    4