Koje uslove treba da ispunjavate da biste postali stjuardesa ili stjuard u Er Srbiji

Koje uslove treba da ispunjavate da biste postali stjuardesa ili stjuard u Er Srbiji

Kompanija Er Srbija objavila je konkurs za kabinsku posadu koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, posebno mladih.

Direktor korporativnih poslova ove avio-kompanije Arsen Rudan potvrdio je za "Blic Ženu" da je sve veća i potražnja za stjuardesama ili stjuardima.

S obzirom na to da je obim saobraćaja u velikoj meri povećan u odnosu na prethodni period i da naša kompanija već duže vreme obnavlja i uvećava flotu, potražnja za članovima tima kabinske posade je sve veća – kaže Rudan.

On odgovara i na pitanje kakve kvalifikacije, znanje i sposobnosti ova profesija zahteva.

Kada je reč o pozicijama članova i članica kabinske posade, neophodno je da uspešni kandidati ispunjavaju nekoliko kriterijuma. Pre svega, potrebno je da u trenutku podnošenja prijave za zaposlenje imaju navršenih 18 godina, najmanje diplomu srednje škole i visoko znanje govornog i pisanog engleskog jezika. Poznavanje drugih stranih jezika smatra se prednošću – ističe Rudan i navodi još faktora koji imaju značajnu ulogu u odabiru kandidata:

Veoma je važno da kandidat ima izražene komunikacione veštine, kao i sposobnost da gradi i usavršava interpersonalne odnose. Važan je i pozitivan stav, ali i kompetencije za pružanje kvalitetne usluge putnicima. Imajući u vidu dinamiku posla, od kandidata se očekuju fleksibilnost i motivacija.

Može se čuti da je jedan od bitnih kriterijuma da li neko može raditi kao stjuardesa/stjuard visina tog kandidata. Konkretno, takvih ograničenja nema, kaže Arsen Rudan i objašnjava da postoji "takozvani test visine deo procene, odnosno proverava se da li kandidat može da dodirne visinu od 210 centimetara".

Kako teče obuka za stjuardese/stjuarde

Prijava na konkurs odnosno ispunjavanje uslova za posao je prvi korak. Raditi kao stjuardesa je kompleksan zadatak, donosi brojne izazove pa se na prvi službeni let kreće nakon pažljive pripreme, piše "Blic Žena".

Da bi kandidati za poslove članova i članica kabinske posade stekli licencu koja im je neophodna za obavljanje tog posla, svi moraju da prođu obuku u trajanju od najduže mesec dana koja se realizuje u Školskom centru nacionalne avio-kompanije. Posle uspešno završene obuke, pred Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije polažu se obavezni ispiti – napominje Rudan.

U pitanju su teorijski ispiti za dobijanje dozvola i ovlašćenja letačkog osoblja.

Izabrani kandidati prolaze kompletnu obuku koju sprovode instruktori u Er Srbiji. Dvadeset dana kasnije oni u DCV polažu ispite u vezi sa tim obukama – reč je o poznavanju bezbednosnih procedura, pružanju prve pomoći... – pojašnjava direktor korporativnih poslova kompanije.

Konkurs Er Srbije za članove kabinske posade otvoren je do 24. februara.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan