Koji profil IT stručnjaka je potreban srpskoj privredi

Koji profil IT stručnjaka je potreban srpskoj privredi

Prema procenama Vlade, Srbiji nedostaje čak 15.000 informatičara.

Njihovo zanimanje je ovom trenutku verovatno najtraženije u zemlji. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić tvrdi da bi 15.000 IT stručnjaka moglo odmah da dobije posao. Informatičari ne mogu da potvrde da li je taj broj tačan, ali su saglasni da ih nema dovoljno.

- Ono što tačno znamo je da samo na nivou Beograda, na današnji dan postoji potreba za više stotina programera, to znamo na osnovu oglasa, izjavio je za RTS Kosta Andrić iz centra za razvoj tehnološkog preduzetništva.

I to je samo jedan od desetak profila IT stručnjaka – od onih koji samo servisiraju programe ili proveravaju njihov kvalitet, do inženjera softvera. Društvo za informatiku podseća da taj problem nije od juče. Već nekoliko godina upućuju isti zahtev Ministarstvu prosvete.

- Mi godišnje upisujemo oko 1.000 takvih studenata, to je malo za potrebe koje naša država i privreda imaju, navodi Nikola Marković iz Društva za informatiku Srbije.

Ako je za utehu, nesrazmeru u ponudi i tražnji ima i Evropa. Stručnjaci procenjuju Starom kontitnentu nedostaje čak milion IT stručnjaka. Zato i ne čudi što mogu da biraju gde će i pod kojim uslovima da rade.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • IT inženjer

  pre 1157 dana i 8 sati

  Da je zaista potreba za IT stručnjacima toliko velika, ne bi bilo nezaposlenih IT stručnjaka. Tim firmama nedostaju "određeni" stručnjaci koje ne mogu da nađu. Na primer senior programeri sa 5+ godina iskustva samo na jednom usko specifičnom poslu i slično. Naravno da je takve teško naći. A da ne govorimo o drugim IT profilima osim programiranja. Da su tim firmama zaista brzo potrebni stručnjaci, ne bi ni mogli da biraju mnogo, nego bi uzeli sve što je dostupno sa evidencije NSZ.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • radomir

  pre 925 dana i 1 sat

  dobar komentar i veoma tacan. da je zaista tolika potreba za IT strucnjacima u Srbiji, ne bi bilo toliko nezaposlenih IT strucnjaka. traže se samo neki profili koji su deficitarni i na svetskom tržistu. To su programeri sa dugogoedišnjim iskustvom. cesto se kod nas u oglasima traži da IT strucnjak zna sve i programiranje, i softvere i hardvere, mreže ... Izgleda da i samo poslodavci ne znaju kakav im kadar treba pa zatu u oglasu navode da kandidat treba sve da zna, što je prosto nemoguce jer se IT stručnjaci pave odredjenim specijalnostima a ne svaštarijama.

  Oceni komentar:
  0
  3
servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje jkp lisje horoskop preminuli novi sad dnevni horoskop raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević RHMZ raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Novom Sadu novorođenčad bez vode novosadska policija Isključenje struje sahrane novi sad sremski karlovci isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe crna hronika vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod novosađani Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina betanija