KOLAR: Srbiji treba potpuno nova škola, Đukić-Dejanović ne uliva poverenje

KOLAR: Srbiji treba potpuno nova škola, Đukić-Dejanović ne uliva poverenje

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da izbor Slavice Đukić-Dejanović na poziciju ministarke prosvete neće doneti ništa dobro, novo ili značajno za obrazovni sistem naše zemlje.

To je samo popunjavanje upražnjenog ministarskog mesta, ističu.

Posle još jedne školske godine, u kojoj su ponovo viđene sve katastrofalne strane obrazovnog sistema, i koja se završila stravičnim pokoljem u školi u Beogradu, jasno je da je našem školstvu potreban potpuno nov početak. Aktuelni model obrazovanja je zastareo, neefikasan i kod velikog broja učenika razvija odbojnost prema obrazovanju. Ovakav model odgovara politici koja za cilj ima nedovoljno obrazovane građane kojima se lakše manipuliše i upravlja – navodi se u saopštenju Lige koje potpisuje Rober Kolar.

On napominje da su sve loše strane našeg obrazovnog sistema veoma lako uočljive na primeru završnog ispita za maturante u osnovima školama.

Ministarka Đukić-Dejanović ne uliva nam poverenje da je osoba koja će pokrenuti dobro osmišljene i korenite promene i osavremenjavanje obrazovnog sistema. Ministarka Đukić-Dejanović ne uliva nam poverenje uopšte. Bojimo se da će i njen mandat biti samo još jedan u nizu održavanja "statusa quo" u našem školstvu – smatraju iz ove stranke i naglašavaju da, za razliku od toga, Srbiji treba potpuno nova škola.

LSV – Vojvođani je, između ostalog, vidi kao instituciju u kojoj se neguje kritička misao i u kojoj se stiču znanja koja grade moderno društvo. Vidi je kao metodologiju koja mlade ljude motiviše da stiču i šire znanja a ne da ih primorava da se bore za bodove.

– Bez modernizovanja našeg društva i hitnog osavremenjavanja obrazovnog sistema nema ni ozbiljne i uspešne države. Zato moramo napraviti prve korake i krenuti u potpune i sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema – zaključuje Robert Kolar, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije između ostalog je i izjašnjavanje o Slavici Đukić Dejanović kao kandidatkinji za ministarku prosvete.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan