Kolike su cene pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama u NS

Kolike su cene pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama u NS

Koliko vam se puta desilo da zovete kol centar nekog od zdravstvenih centara sa namerom da zakažete pregled, a da na vaše pozive niko ne odgovara ili je veza stalno zauzeta? Prisetite se svakog puta kada ste imali hitnu potrebu za pregledom specijaliste, probali da dobijete termin u nekom od novosadskih domova zdravlja, a dobili ste ga tek za tri-četiri meseca.

Upravo iz ovih razloga, novosadski privatni domovi zdravlja postaju sve popularniji.

Razgovarali smo sa Aleksandrom Zelenskim, zamenikom direktora Doma zdravlja Dr Cvetković, koji je od nedavno član Medigroup privatne prakse, i pokušali da saznamo koje usluge građani najčešće traže i kolike su cene pregleda.

Kako ističe Zelenski, obim usluga koje oni pružaju je veliki, od sistematskih, preko dijagnostičkih do specijalističkih pregleda. Najpopularniji je specijalističko-kardiološki paket, koji uključuje specijalistički pregled, ekg i ultrazvuk i košta 3.300 dinara, zatim pregledi iz oblasti fizikalne medicine i pedijatrije. Cene su pristupačne i većina specijalističkih pregleda košta 2.900 dinara.Zakazivanja što se tiče, naš sagovornik ističe da se pregledi zakazuju čim pre, najčešće telefonom, mada je moguće zakazati pregled i elektronskim putem.

- Kod nas se sve zakazuje za kratko vreme, čak i oni pregledi koji se najduže čekaju kod državnog lekara, a to su dijagnostičke procedure: ctg, ultrazvuk, rendgen i magnetna rezonanca.

Kako Zelinski priča za naš portal, izuzetno su popularni preventivni, sistematski pregledi čija cena varira u zavisnosti od dijagnostike, i razlikuje se za žene i muškarce. Sistematski pregled obično košta između 6.000 i 12.000 dinara, mada postoje i jeftinije varijante kao što je pregled za viljuškariste i pregled za rad na visini koji staje 4.500 dinara. Tu su i posebne pogodnosti za preduzeća.

- Ono što je najbolje u svemu jeste da se svi pregledi završe u jednom danu. Ujutru se obavi laboratorija, a u toku dana ili posle podne svi specijalistički pregledi, te na kraju dana vi imate kompletan uvid u zdravstveno stanje – završava naš sagovornik.Slična je situacija i u privatnom domu zdravlja Vizim. Kako tvrdi Dina Ramović, PR ove ustanove, naši sugrađani se najčešće opredeljuju za obavljanje sistematskih pregleda, i pregled interniste pomoću EKG-a, te pregled lekara opšta prakse, posebno u vreme gripa, pregled oftamologa, ORL, kao i za kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku (dojke, abdomen, štitna žlezda), i laboratorijske usluge.

- Posebno bih istakla popularnost usluga službe medicine rada koje se ogledaju u izdavanju različitih vrsta lekarskih uverenja: za rad, obuku vožnje, nošenje oružja, kao i obuku iz prve pomoći, nastavlja dalje.

Cene pregleda su u istom rangu. Prosečna cena specijalističkog pregleda je 3.000 dinara, dok se celokupni sistematski pregled može obaviti jednim dolaskom u Dom zdravlja, za sat vremena, po ceni već od 3.290 dinara.

Pogodnosti što se tiče, Vizim tokom cele godine ima različite popuste, a postoji i mogućnost otvaranja ID kartice kojom se ostvaruje popust.

Na preglede se, kaže naša sagovornica, ne čeka više od dva tri dana.

- U našem domu zdravlja svi pregledi se zakazuju u kratkom roku, a može se zakazati i na dan pozivanja. Najduže čekanje traje dva do tri dana, kod lekara sa povećanim obimom posla – ističe Dina.


Koji se pregledi preporučuju

Da bismo bili sigurni u svoje zdravlje, pitali smo naše sagovornike i koje analize preporučuju da treba da se urade i koliko često. Dobili smo sledeći odgovor: za proveru celokupnog stanja organizma potrebno je uraditi kompletnu laboratorijsku analizu krvi i urina, pregled interniste sa EKG-om, ultrazvučni pregled abdomena, male karlice i štitaste žlezde, te pregled oftalmologa. Za dame je obavezan ginekološki paket (pregled, kolposkopija, PAPA test i ultrazvuk), kao i ultrazvučni pregled dojki, a za muškarce posle četrdesete pregled prostate. Učestalost pregleda zavisi od godina starosti, ali je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se sistematski obavi jednom godišnje.


Autor:
Marija Bjelica

Oceni vest:
9
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan