"Koliki je moj deo?": Jednaka prava muškaraca i žena u pogledu nasleđivanja

"Koliki je moj deo?": Jednaka prava muškaraca i žena u pogledu nasleđivanja

Inspirisani kampanjom "Koliki je moj deo?" koju je pokrenulo Žensko udruženje kolubarskog okruga - ŽUKO, udruženje "Mame su zakon" obaveštava da je pre nekoliko meseci formirana neformalna mreža organizacija pod nazivom Koalicija za pravedno nasleđivanje.

Određeni broj pojedinki i pojedinaca okupio se sa ciljem da se podigne svest o tome da žene i muškarci imaju jednaka prava u pogledu nasleđivanja

Praksa pokazuje da se žene u većoj meri odriču nasledstva u korist drugih članova porodice - čak 44%, dok to isto čini tek 0,5% muškaraca. Jedna od posledica odluke da se pojedinka ili pojedinac odrekne nasledstva jeste i gubitak prava na socijalnu pomoć u budućnosti, prava koje proizilazi iz Zakona o socijalnoj zaštiti – poručili su iz Udruženja.

Obzirom da su izmene propisa na kojima će se raditi procesi koji dugo traju, Koalicija za pravedno nasleđivanje, u ovom trenutku, kao glavne saveznike u postizanju ravnopravnosti po ovom pitanju vidi medije i Javnobeležničku komoru (JBK).

Udruženje "Mame su zakon" smatra da je informisanost u donošenju odluka po ovako osetljivim pitanjima ključna.

Jasno nam je JBK nema obavezu da klijente savetuju kada donose odluku o prihvatanju nasledstva, međutim mi smatramo da bi bilo dobro da ih na neki način upozorava na moguće posledice ovakvih odluka. Tim povodom smo im se obratili dopisom koji možete pročitati ovde: is.gd/AjX3Ar – objasnili su.

U neformalnim razgovorima koje su vodili sa nadležnim ministrom, kao i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, dobili su jake signale da se ovaj problem razume i da postoji volja da se reši.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zlo

    pre 316 dana i 4 sata

    Globalisti su uspeli da posvađaju muški i ženski rod, u interesu smanjenja populacije.
    Napravljena su dva tabora. Ljubav čili sa planete Zemlje.
    Samo pratite medije. To će da vam donese izuzetno i neslućeno dobro.
    Aha.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Sava

    pre 315 dana i 12 sati

    Imamo slučaj gde brat ima privatnu firmu, nekoliko stanova...ali žena mu ne da da se odrekne kuće u korist sestre. Sa druge strane imamo slučaj gde sestra ima rešeno stambeno pitanje, a brat nema, sestra se ne odriče prava na kuću, a brat samim tim postaje beskućnik sa malom platom sa kojom nema ni za kiriju. Kuća je vrednosti 40.000 eura tako da brat ne može da kupi ništa za to (sestra kaže ima pravo), pa vi prosudite sad. E to je naša Srbija u 21 veku.

    Oceni komentar:
    1
    2