Koliko će se zbog hladnih radijatora "usijati" računi za struju

Koliko će se zbog hladnih radijatora "usijati" računi za struju

Pojedini delovi Beograda i dalje su bez daljinskog grejanja, sugrađani koriste klime i grejalice kako bi preživeli dok im "ne prorade" radijatori, a pored stanova tako im se "zagrevaju" i računi za struju!

Ljuti građani se sve više bune jer će, pored toga što se smrzavaju i plaćaju grejanje koje ne radi, ovog meseca morati znatno više da izdvoje za električnu energiju.

- Imam troje male dece. Kod nas i dalje nema grejanja. Ja zaista ne mogu da dopustim da mi se deca smrzavaju. Non-stop moram da držim upaljenu klimu ili grejalicu, ne bi li u stanu moglo normalno da se živi - rekla je Nevena Nikolić.

Slabija klima ili grejalica troše dva kilovata po satu. Ako se zna da je cena dnevne tarife devet dinara po kw/h, a noćne 2,2 dinara, dođemo do računice da Nevena, koja trenutno, prinudno, stan zagreva pomoću klime, dnevno treba da izdvoji 325 dinara za struju.

Radijatori su ledeni poslednjih šest dana, što dovodi do zaključka da je samo do sada ova žena na svoj račun za struju dodala skoro 1.950 dinara!

- I ovako nam je račun za struju 4.000, a “Infostan” plaćam 8.000 dinara. To je 12 “regularnih” hiljada koje dajem svaki mesec. Ako grejanje ne dobijemo uskoro, ne smem da zamislim koliki će mi račun biti - očajna je ova sugrađanka.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ing Zoran VUkov

  pre 2248 dana i 15 sati

  Problem građana je što se naplata toplotne energije obavlja nezakonito, fakturisanjem na dva načina koji ne daju istu obavezu za plaćanje za istu isporučenu količinu kwh godišnje. Svi znamo da se toplotna energija isporučuje od ~15 Oktobra do ~ 15 Aprila (6 meseci) a da se paušalnom naplatom fakturiše 12 meseci i ne prikazuje se koliko je godišnje kupljeno kwh a isto se ne prikazuje ni količina isporučenih kwh tokom 6 meseci isporuke. Kada se završi grejni period mora se izvršiti obračun između kupljenih kwh i isporučenih za ceo OBJEKAT. Treba sabrati uplate korisnika i koliko su kupili kwh za 12 meseci i uporediti sa vrednošću isporučenih kwh. Od korisnika se krije da je izvedena cena din/m2 mes ili god dobijena sa dvostruko većim količinama kwh nego što se godišnje isporučuje po m2 stanbenog prostora a sa 12 akontacionih uplata svako kupi 2 grejne sezone, pošto je izostavljen obračun. Drugi način fakturisanja "PO UTROŠKU" je takođe nezakonit jer se pored stvarne obaveze ( UTROŠENI kwh x Prodajna cena= IZNOS ( koji se fakturišu kada se isporuka energije vrši je jedino ispravno utvrđena obaveza. Zašto se fakturiše sa 12 uplata fiksni deo ? Količina kwh koja se paušalnom naplatom fakturiše nemože da se očita na kalorimetru jer se nije ni isporučila . Kako se godinama korisnici zadužuju sa dvostruko većim iznosima sa fiksnim delom se ustvari nadoknađuje vrednost onih kwh koji se ne mogu očitati i tako se pribljižno izjednačuju obaveze i time uvećava cena kwh a i ukupan godišnji trošak za grejanje. Građani godinama ne očitavaju kalorimetar u predajnoj stanici zgrade i zato neznaju da se prosečno godišnje isporuči po m2 zagrevanog prostora u objektu 90 kwh/m2 god. Paušalna cena se dobija kada se 90 kwh/m2 god pomnoži sa prodajnom cenom za kwh. Ako se greje i hodnik sve površine se množe sa ovom cenom a zatim podeli sa ukupnom stanbenom površinom. Taj iznos se deli na 12 meseci i množenjem sa površinom stana dovija se ispravna AKONTACIJA. Količina od 90 kwh/m2 god je ISKUSTVENA KOLIČINA SA KOJOM SE FORMIRA CENA ZA PAUŠALNU NAPLATU i ona je dobijena merenjem kod objekata građenih po JUS standardima za daljinsko grejanje.

  Oceni komentar:
  0
  2