Koliko dugo su jestiva kuvana jaja i koliko je optimalno da se pojede

Koliko dugo su jestiva kuvana jaja i koliko je optimalno da se pojede

Ljute se domaćice na svoje ćerke i snaje jer uskršnja jaja farbaju raznim bojama pa čak i sumnjivog kvaliteta, a ne u lukovini kako baš one rade. Pojedine boje nisu baš najbolje. Takođe, povedite računa na Uskrs, jer ne smete da preterate i ne pojedete previše jaja.

Šta je savet stručnjaka, koje boje zaista mogu da budu opasne, kako se čuvaju jaja podelila je sa nama prof. dr Jagoda Jorgu, specijalista za ishranu.

– Kad ih kuvamo, neki zaštitni sloj uništimo i jaje ima sitne pore kroz koje prolazi sve apsolutno i treba se ponašati kao da ljuska ne postoji – rekla je Jorga.

Što se tiče prirodnih namirnica koje daju boju, kao na primer luk, cvekla, tu nema nikakvih opasnosti, poručuje doktorka.

Što se tiče boja koje su prošle kontrolu za hranu, ne bi trebalo da bude nikakvih opasnosti – objasnila je ona.

– Priča da kuvana jaja mogu da se jedu do sedam dana važi samo ako se čuvaju u frižideru. Ako stoje na sobnoj temperaturi ne mogu da se jedu sedam dana – dodala je.

A kada je reč o tome koliko jaja za Uskrs možemo da pojedemo, dr Jorga kaže da je to odavno "rešeno".

– Nema velike dileme, to je davno rešeno, jedno do dva jajeta dnevno. Ako jedete samo belanca može i pet šest, ali samo do dva žumanca – kategorična je Jorga.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan