Koliko dugo treba da čuvate plaćene račune "Informatike", "Elektrovojvodine", "Telekoma"...

Koliko dugo treba da čuvate plaćene račune "Informatike", "Elektrovojvodine", "Telekoma"...

Mnogi savesni građani, najčešće penzioneri, imaju običaj da godinama čuvaju račune, kako bi u slučaju greške mogli da dokažu da su svoje obaveze uredno platili. I, da znate, ispostavlja se da su donekle bili u pravu!

Ipak, kako za "Blic" tvrde iz preduzeća u kojima najveći broj građana mesečno plaća prispele obaveze, greške i reklamacije nisu česte, a događaju se uglavnom kao posledica greške na popunjenoj uplatnici.

U "Telekomu" za ovaj dnevni list kažu da račune za fiksnu, odnosno mobilnu telefoniju treba čuvati od dva do tri meseca, dok račune kompanija VIP i Telenor treba čuvati – u elektronskoj ili pisanoj formi (u zavisnosti od toga kako su plaćeni) – najmanje dvanaest meseci.
 
Novosadska javna preduzeća "Informatika" i "Elektrovojvodina" omogućila su građanima uvid u stanje na računu putem interneta. Na sajtu "Elektrovojvodine" u odeljku Brzi linkovi, klikom na Uvid u račun domaćinstva, građani mogu proveriti koliko im je zaduženje za protekli period po mesecima. Za uvid u stanje računa potrebno je izabrati distributivnu oblast (Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Sombor, Vrbas, Pančevo, Ruma, Sremska Mitrovica), te u prazno polje ukucati ED broj koji se nalazi na svakom računu.
 
Slična je situacija i s JKP "Informatika", osim što njihov sistem prilikom prve provere zahteva i registraciju korisnika, odnosno – građani moraju izabrati korisničko ime (ili mejl) i lozinku. Nakon prijave, građani mogu da provere stanje računa objedinjene naplate po godini i mesecu obračuna.
 
Budući da na svakom računu "Informatike" i "Elektrovojvodine" postoji i napomena o dugovanju za prethodni period, dovoljno je da građani sačuvaju samo poslednji račun, ukoliko dođe do eventualne greške što se, kako tvrde u tim preduzećima, retko dešava.
Oceni vest:
7
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan