Koliko jaja na dan je zdravo da jedemo

Koliko jaja na dan je zdravo da jedemo

Za uskršnjom trpezom je dobro da pojedete najviše do dva kuvana jaja. Ali ako imate problem sa žučnom kesom, tačnije poznato vam je da u njoj imate kamen, ne bi trebalo uopšte da jedete jaja, odnosno žumanca.

Dokazano je da je kuvanje najzdraviji način pripreme, kao i da jedno do dva jaja na dan ne povećavaju ukupan nivo holesterola u organizmu, pod uslovom da unos te štetne materije ne bude prekoračen iz drugih izvora ishrane.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" kaže da su kuvana jaja odličan, a uz to i veoma jeftin izvor esencijalnih supstanci neophodnih za normalnu funkciju našeg organizma, ali samo ako se jedu umereno:

- Preterana konzumacija jaja, pre svega žumanaca, zajedno sa masnim mesom, može da dovede do povećanja nivoa masti u krvi, holesterola, a u kombinaciji sa drugim masnim jelom i slatikišima i triglicerida, što je poseban rizičan faktor za upalu pankreasa, žučne kese, ali i iritaciju želuca, pojavu gastritisa.

 

VIŠE TEČNOSTI

Naš sagovornik savetuje da se prejedanje najbolje "leči" većom količinom nezaslađene tečnosti u manjim gutljajima, kao i odlaskom u šetnje na svežem vazduhu. Ukoliko posle obilne trpeze dođe do pojave jakog bola u središnjem delu trbuha ispod grudne kosti ili ispod desnog rebarnog luka, a koji može da se prenosi i na lopaticu i na rame, neretko je prisutno i povraćanje, to obično ukazuje na napad žuči.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dunavski park vremenska prognoza jkp lisje servisne informacije vremenska prognoza novi sad isključenja struje sahrane elektrovojvodina gradsko groblje raspored sahrana novi sad bebe JKP Gradsko zelenilo bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu RHMZ novosađani isključenje vode servisne informacije novi sad novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija bez struje završni ispit Isključenje struje betanija mala matura centralno groblje u Futogu naplata