Koliko Novosađani izdvajaju za uličnu modu svojih ljubimaca (FOTO)

Koliko Novosađani izdvajaju za uličnu modu svojih ljubimaca (FOTO)

Na ulicama našeg grada sve češće se mogu videti psi obučeni po poslednjoj modi. Jaknice, kapice, leptir-mašne, mašnice, obuća na šapama, duksići, džemperići, samo su deo garderobe koju ovih sunčanih ali prohladnih dana nose novosadske kuce.

Bilo kao zaštita od hladnoće ili modni detalj, odeća za pse je u Novom Sadu sve popularnija, a vlasnici ljubimaca neretko su spremni da izdvoje veliku sumu novca kako bi je nabavili.

Moda je stvar ukusa i izbora. Dobra stvar je da na tržištu postoji sve veća ponuda, tako da se Novosađani koji imaju pse lako mogu odlučiti za odeću koja im se dopada, koju mogu da finansijski priušte i koja je zaista neophodna za četvoronožnog prijatelja.


Tako, primera radi, za kabanicu za psa treba da izdvojite i do 4.500 dinara, dok se mantilići za kišu mogu naći i za dve hiljade. I cene ostale garderobe i modnih detalja su veoma šarene. U Mila Pet Fashionu duksiće i džempere možete naći od 800 dinnara, trenerice od 1.500, dok jakne staju 2.500 dinara. Ukoliko vlasnici svojim mezimcima žele da priušte neki ekskluzivni markirani brend, cena garderobe kreće se od 5.000 do 10.000 dinara, pa do nekoliko stotina evra

Novosađani, vlasnici kućnih ljubamaca kažu da ne žale novac, i da bi se pre odrekli nekog komada garderobe za sebe kako bi mogli neku krpicu da priušte svom dragom četvoronošcu.



Dragana, vlasnica pudle, kaže da ona na garderobicu za svog psa godišnje potroši oko 10.000 dinara i smatra da to nije puno, jer joj je bitno da se njena mezimica ne razboli i zato ne žali novac. Obično joj kupi džemperić i kabanicu, ali ako naleti na neki lepu mašnicu ili gaćice za pse, ni to nije na odmet.

Naša sugrađanka Sandra, vlasnica maltezera, ističe da kupi džemperić psu koji je obično oko 2.500 dinara, ali sem toga retko oblači psa, jer, kako kaže, nema baš novca da bih sve to "propratila".

Među našim sugrađanima ima i onih koji su protiv oblačenja kuca, jer smatraju da svaki pas ima na sebi dovoljno dlake koja može da ga ugreje tokom zime.



Novosađanka Mojca Radojčić, vlasnica pudli Linde i Adama, do nedavno je kupovala svojim mezimcima garderobicu, a onda je rešila da je i sama šije i to isključivo kabanice, čija je cena od 2.500 do 3.000 dinara.

- Materijal me izađe preko 1.500 dinara, ali pošto ljudi i nemaju baš para kabanice prodajem za 3.000 ili 2.500 u zavisnosti od veličine psa. Reč je o nepromočivom italijanskom materijalu koji se koristi za tende i kišobrabrane sa podlogom, pa u tome ne bude psu hladno. Kabanice se kopčaju na leđima a za sada su u ponudi crvene i plave – priča Mojca.



I Andrea Mladin, osnivač i modni dizajner Mila Pet Fashion brenda kaže da u Novom Sadu odnosno Srbiji vlada najveće interesovanje za kabanicama i jaknama koje su neophodne od oktobra do marta odnosno tokom kišnih i hladnih dana.

- Boje koje su najviše tražene su crna, siva i crvena ali vlasnici naručuju garderobu i u roza ili jarko zelennoj i narandžastoj nijansi. Od dezena je veoma atraktivna crna sa belim zvezdicama, linijama ili tufnama. Patikice i čizmice su vrlo praktičan dodatak. Iako je mnogim psima izazov navići se na njih, zaista se na kraju pokažu kao vrlo korisna stvar, što zato jer im greju nogu, što zato jer nema potrebe za pranjem nogu posle svakog izlaska – ističe naša sagovornica.

 


Prema njenim rečima, duksevi i džemperi su praktični u prelaznom periodu, pidžamice ne izlaze iz mode, pogotovo kod onih koji spavaju zajedno u krevetu jer obezbeđuju da im ukrotite dlake i u nečem čistom se baškare po krevetu.

Mnogi vlasnici vole skafander dok se drugi odlučuju za jaknice koje prekrivaju samo prednje nogice – a određeni broj je isključivo ljubitelj modela kaputića koji se kopčaju i oblače veoma jednostavno na vratu i stomaku.



- Naša odeća za kuce se prodaje kako u Srbiji tako i u svetu, a u Americi recimo najveći broj onlajn kupaca dolazi sa Floride i iz Kalifornije. Kod njih su vremenski uslovi pogodni i oblačenje kuca nije neophodno, međutim potražnja je velika za haljinicama, maramama, kačketima, ogrlicama u obliku leptir mašne i kravate kao i gaćicama. Oni doterivanje ljubimaca doživljavaju kao deo imidža i tamo ćete retko videti da neko šeta psa bez nekog modnog dodatka –
kaže Andrea, osnivač i modni dizajner brenda Mila Pet Fashion.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Aleksandar Jovanović

    pre 2311 dan i 18 sati

    Novosađani za te pare bolje da kupe nešto svojoj deci.

    Oceni komentar:
    5
    7
  • ubitacni

    pre 2311 dan i 16 sati

    Dinar dati na odecu psima su bacene pare.

    Oceni komentar:
    4
    6