Koliko su psi zapravo inteligentni?

Koliko su psi zapravo inteligentni?

Inteligencija pasa često je predmet proučavanja i brojnih polemika. Ovaj veoma širok pojam najčešće se definiše kao sposobnost psa da uči, razmišlja i rešava različite probleme.

Do polovine prošlog veka većina istraživanja životinjske inteligencije bila je usmerena samo na posmatranje ponašanja, putem poznatih eksperimenata poput Pavlovljevog ogleda sa psima. Danas postoje brojni testovi, studije i istraživanja kojima se detaljnije izučava inteligencija psa, navodi portal "Njuska.com", a prenosi "N1".

Tako na primer u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Beču "Clever Dog Lab" vlasnici pasa mogu da ispitaju inteligenciju, sposobnost učenja i empatije svojih ljubimaca. Vebsajt "Dognition" uz pomoć upitnika i različitih igara nudi mogućnost da otkrijete kakav je vaš pas – je li pametan, kako rešava probleme, kako doživljava vas i još puno toga.

Jedno od najčešće pominjanih istraživanja na ovu temu predstavljeno je u knjizi Stenlija Korena pod nazivom "Inteligencija pasa" ("The Intelligence of Dogs“, Stenley Coren). Rangiranje pasa po Korenu nije zvanično priznato, a osim toga ima i brojne nedostatke. U istraživanju nisu obuhvaćene sve poznate vrste pasa već samo 130 rasa i to onih koje prizanju Američki i Kanadski kinološki savez, izostavljene su brojne nove rase kao i mešanci, navodi portal "Njuska.com", a prenosi "N1".

Prema Korenu, postoje tri tipa inteligencije kod pasa:

Adaptivna - učenje i sposobnost rešavanja problema, koja je individualna i merljiva IQ testovima za pse.
Instiktivna - određena razlogom zbog kojeg je pas uzgojen - takođe individualna i merljiva testovima.
Radna inteligencija - poslušnost, koja je ekvivalent "učenju u školi".

Prema Korenovom istraživanju, psi znaju da broje, razumeju više od 150 reči i mogu namerno da prevare druge pse i ljude kako bi došli do poslastice. Njegova istraživanja pokazala su da je pseća inteligencija na nivou dvogodišnjeg deteta.

Koren, autor nekolicine knjiga o psima i ponašanju pasa, proučavao je i objavio brojne studije o psihologiji pasa i zaključio da su psi sposobni da rešavaju kompleksne probleme i da su sličniji ljudima i drugim primatima nego što se ranije smatralo, navodi portal "Njuska.com", a prenosi "N1".

Istraživanje je pokazalo da prosečan pas može naučiti 165 reči, uključujući i prateće signale. Psi koji po inteligenciji spadaju u kategoriju najboljih 20 odsto (tzv. "super psi") mogu da nauče 250 reči.

Psi mogu brojati do 4 ili 5. Takođe razumeju osnovna načela aritmetike pa će primetiti greške u jednostavnim računima, poput 1+1=1 ili 1+1=3.

Četiri su studije koje je Koren proučavao ispitivale način na koji psi rešavaju prostorne probleme oponašajući čoveka ili ponašanje drugog psa. Posmatranjem psi mogu da nauče gde se nalazi vredan predmet (npr. poslastica), bolje rute u okolini (npr. najbrži put do omiljene stolice), kako rukovati aparatima (poput brave i drugih jednostavnijih mehanizama) kao i značenje reči i njihove simbolike (ponekad samo slušajući govor ljudi i promatrajući njihove radnje), navodi portal "Njuska.com", a prenosi "N1".

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan