Koliko su vitaminski suplementi u ishrani zdravi i korisni

Koliko su vitaminski suplementi u ishrani zdravi i korisni

Ako koristite neke od suplemenata u ishrani, treba da se zapitate da li treba da ih uzimate na svoju ruku ili je možda bolja opcija da potražiti stručnu pomoć.

Mnogi ljudi koriste dodatke ishrani u nadi da će im oni poboljšati zdravlje, a ni ne pitaju se da li su vitamini zapravo efikasan dodatak ishrani. 

Nedavno je časopis "Njujork tajms" objavio članak novinarke Jane E. Brodi koja ukazuje na to da mnogi suplementi izazivaju placebo efekat u najboljem slučaju, a u najgorem mogu biti uzrok oštećenja, prenosi "B92".

Ona nam objašnjava potencijalne koristi i rizik svakog od njih. Jana ima loše vesti za one koji uzimaju multivitamine, jer kako kaže, oni ne mogu sprečiti hronične bolesti.

Brodi kaže da su ostali dodaci u ishrani besmisleni ili čak mogu biti i štetni, a to su: kalcijum (izaziva zatvor ili čak srčani udar ili probleme sa bubrezima), riblje ulje (može povećati rizik od raka prostate) i magnezijum (može izazvati dijareju).

Problem je u tome što prosečni lajik nema dovoljno medicinskog znanja na raspolaganju da odredi koji je vitamin dobar. Zato je važno da se obratite lekaru kako bi vam odredio koji suplement je odgovarajući za vaš organizam.

S obzirom na to da kupovinom vitamina možete potrošiti pozamašnu sumu novca ili još gore narušiti svoje zdravlje, najbolje je da potražite stručno mišljenje i obratite se lekaru, prenosi "B92".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje grejanja bebe Republički hidrometeorološki zavod zdravlje elektrovojvodina novorođenčad betanija novosadsko porodilište jp sportski i poslovni centar vojvodina novosađani Spens bez vode isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad bez grejanja isključenja struje novi sad vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje servisne informacije novi sad Isključenje struje jkp novosadska toplana epidemija gripa JKP Vodovod i kanalizacija horoskop Vreme u Srbiji