Kome nisu namenjene "Fajzerove", a kome "Sputnjik" vakcine

Kome nisu namenjene "Fajzerove", a kome "Sputnjik" vakcine

Osim o karakteristikama različitih vakcina, ovih dana se spominje i da nisu sve namenjene istim starosnim grupama.

"Fajzerovu" vakcinu tako ne mogu da prime mlađi od 16 godina, a "Sputnjik" mlađi od 18. Prvi kontingent vakcine "Sputnjik" koji je stigao u Srbiju bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina, a očekuje se da će sledeći biti namenjen i starijima, piše RTV.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva navodi da specifičnosti kliničkih ispitivanja i visoke etičke norme, odnosno zahtevi koji se postavljaju kada se sprovode istraživanja, definišu posebne uslove kada su u pitanju deca, trudnice i druge osetljive grupe stanovništva.

Naravno da će se obaviti određena ispitivanja perspektivno i na ovim kategorijama, ali trenutno dokumentacija koju dostavljaju proizvođači kako "Fajzerove", odnosno "Sputnjik" vakcine, nije pokazala da su one ispitane na ovim kategorijama, pa samim tim ne mogu biti ni korišćene u našoj zemlji – kaže Zelić.

Vakcina za decu je drugačija

Virusolog Nada Kuljić Kapulica ističe da za decu vakcina mora ipak da se posebno dizajnira, kao što je vakcina za grip koju deca mogu da dobijaju.

Međutim, tu se preporučuje da doza vakcine bude manja i to duplo manja, ili kod gripa postoji varijanta da deca dobijaju subjunit vakcinu – samo se uzme onaj jedan deo virusa na koji se stvaraju antitela, praktično prečišćenija vakcina – objašnjava Kuljić Kapulica, a prenosi RTV.

Sa druge strane, kod starije populacije imuni sistem je slabiji, sporije reaguje.

Kod starijih mora, nasuprot ove vakcine kod dece, da se pojača antigen virusa da bi vakcina bila delotvorna. To imamo sa četvorovalentnom vakcinom kod gripa umesto trovalentne, ili što se često radi kod starijih osoba, da se dodaju različiti dodaci u vakcini koji pojačavaju imuni odgovor, što je neophodno kod starijih osoba – navodi virusološkinja.

Očekuje se da u sledećoj isporuci "Sputnjik" vakcine budu doze i za starije od 60 godina

Prvi kontingent vakcine "Sputnjik" od 2.400 doza, koji je stigao u Srbiju i odobren je 31. decembra, bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

Zelić očekuje da će se sledeći kontigent vakcina primenjivati i na starijim pacijentima.

Naravno, Agencija za lekove će blagovremeno obaveštavati javnost, a ono što očekujemo prilikom registracije jeste da ova vakcina bude odobrena za sve kategorije 18 plus – ističe Zelić.

Uskoro počinju ispitivanja vakcine za decu

Najavljeno je da bi uskoro trebalo da počnu ispitivanja vakcine protiv kovida za decu. Kako naučnici kažu, prvo će biti testirana starija deca, a zatim će se starosna granica spuštati.

Nadaju se da će za nekoliko meseci moći da kažu da je vakcina bezbedna i efikasna i za decu, piše RTV.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan