Kome su mladi u Novom Sadu zaista prioritet?

Kome su mladi u Novom Sadu zaista prioritet?

Sinoć je u Radio kafeu održana debata na temu “Kome su mladi zaista prioritet“. Teme o kojima se razgovaralo prevazišle su standardne razgovore o problemima mladih sa uobičajnim floskulama o mladima kao neograničenom potencijalu, mladima koji su incijatori društvenih aktivnosti i slično.

Za promenu, diskutovalo se o gorućim problemima koje organizacije koje se bave mladima na bilo koji način imaju u ostvarivanju njihovih programa, načinu finansiranja, odnosu institucija prema ovim organizacijama a posebno se istakla tema o budžetu i preraspodeli gradskih sredstava.

Agneš Ćurčić-Asodi iz Novosadski biciklističke inicijative, koja je jedan od organizatora, navodi da je glavna tema i razlog pokretanja tribine činjenica da sredstva koja su namenjana realizaciji lokalnog akcionog plana za mlade u 2015. godini, nisu dodeljena.

Slavica Ranisavljev iz Udruženja mladih za društveni aktivizam ističe kako su organizacije koje se bave mladima došle u smešnu i tragikomičnu situaciju,

- Novi Sad treba da bude Evropska prestonica mladih, drugi grad je po veličini u Srbiji a nema kancelariju za mlade, tačnije ima, ali u njoj niko ne radi. Realizacija Lokalnog akcionog plana za mlade ostavlja se za poslednji mesec u godini, ne postoji omladinski centar. Informativni centar kao i volonterski centar rade na volonterskim osnovama, odnosu nisu strukturalno postavljeni. Postavlja se pitanje šta mi nudimo toj instituciji prestonice omladine? Zbog čega mi treba da budemo prestonica omladine? Ako ovako izgleda prestonica kako izgledaju gradovi koji nisu prestonica? Kako izgleda ruralno okruženje mladih ukoliko prestonica nema kancelariju za mlade i resurse za lokalni akcioni plan? - rekla je Slavica za naš portal.

Kancelarija u gradu ne funkcioniše već trinaest meseci jer se poslednji zaposleni preselio u Australiju. Od tada, zbog zabrane zapošljavanja niko drugi nije preuzeo njegovo mesto.

Anica Stojanović iz Omladinskog centra CK13 izjavila je da je problem mladih i organizacija koje se bave mladima mnogo širi, i on je zapravo na nivou države i politike koju sprovodi država.

- Mladi se zapravo često koriste kao jedan resurs, kada treba da govorimo o važnim politikama, kada treba da ih koristimo za neke velike projekte ali u trenucima kada treba da pomognu mladima oni to ne čine. To je vidljivo na ovom konkursu tako što je pre svega većina omladinskih sredstava izdvojena za Exit koji je sam zadužen za sprovođenje jednog dela omladinske politike, a ono malo srestava što je ostalo posle Exita je raspoređeno tek sada na kraju godine i svi imamo samo mesec dana da realizujemo projekte. To konkretno znači da potrebe mladih mogu da se zadovolje samo u ovih mesec dana od cele godine a kvalitet takvih programa se dovodi u pitanje - rekla je Anica.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan