KOMPANIJA "MEDIS": Ne raspolažemo bazom podataka porodilja

KOMPANIJA "MEDIS": Ne raspolažemo bazom podataka porodilja

Kompanija nad kojom je poverenik za za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak povodom vesti da su koristili llčne podatke porodilja za reklamiranje svojih proizvoda, saopštila je da ne poseduje bazu podataka tih žena već da su samo koristili usluge druge kompanije "Care Direct".

- Kompanija "Medis" u svim zemljama radi isključivo poštujući važeće zakone. "Medis Pharma" je koristila usluge drugog pravnog subjekta – "Care Direct", koja porodiljama dostavlja direktnu poštu. "Medis Pharma" ne poseduje i ne raspolaže bazom podatka – kaže se u saopštenju.

Takođe je saopšteno da je "Medis" dostavio svoj materijal firmi "Care Direct" u skladu sa Zakonom o oglašavanju.

Kako smo ranije pisali, lični podaci porodilja iz cele Srbije, a najviše iz Novog Sada, zloupotrebljeni su i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih "zasipa reklamnim materijalom", nakon čega je poverenik bpokrenuo postupak nad tim firmama.

Rodoljub Šabić je naveo da, ukoliko pravno lice prikuplja podatake o ličnosti građana, ono mora prethodno upoznati građane sa svim aspektima obrade njihovih podataka, pa i s tim da li će podaci biti ustupani trećim licima.

Šabić je, takođe, upozorio građane da je veoma važno da vode računa o tome kakve saglasnosti u raznim prilikama potpisuju.

- U više slučajeva utvrđeno je da su građani olako, bez jasne predstave o sadržini onog što potpisuju, stavljali svoj potpis na dokument koji predstavlja formalnu saglasnost za različite vrste obrade podataka o ličnosti. Neopreznost te vrste može imati i vrlo neprijatne posledice, a takođe onemogućava ili bitno otežava zaštitu prava u slučaju da do zloupotrebe podataka dođe, poručio je poverenik.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan