Kompanija Meta žestoko udarila po SNS botovima

Kompanija Meta žestoko udarila po SNS botovima

Kompanija Meta saopštila je da je u proteklom kvartalu na Fejsbuku ukinula tri "operacije domaćeg uticaja" povezane sa državom, a svaka operacija koristila je mreže lažnih naloga da bi uticala na domaću politiku i ciljala opozicione stranke.

Istražitelji kompanije Meta otkrili su da su operacije povezane sa vladajućim strankama i vladama na Kubi, Srbiji i Boliviji uključene u niz "koordinisanih neautentičnih ponašanja" (CIB). Svaka grupa je radila preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme kao što su Fejsbuk, Instagram i Votsap, preneo je specijalizovani portal Jurist.

Mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao internet tim stranke, koristila je lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi "stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navodi se u saopštenju kompanije Meta.

Sve veći napori Mete da pokuša da moderira i ograniči sadržaje koji krše ljudska prava dolazi u vreme intenzivne kritike sa kojom se kompanija suočavala poslednjih godina zbog nesposobnosti i nespremnosti da kontroliše slične mreže, navodi Jurist.

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 95 dana i 19 sati

  A ja bas mislio da imaju podrsku :)))

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Kamen'čan

  pre 95 dana i 19 sati

  Ovo se u komunizmu (a i pre) zvalo CENZURA. Samo što se onda znalo ko i zašto cenzuriše.
  Zna li se sada?
  Kada su isti ovi cenzurisali predsednika SAD i time uticali na rezultat izbora...

  Oceni komentar:
  23
  1
 • Jare

  pre 95 dana i 6 sati

  @Kamen'čan Najedi se sendviča zajedno sa Vođom.

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Nemoj, zaista nemoj ti i tvoji o cenzuri...

  pre 94 dana i 22 sata

  @Kamen'čan
  Ono kad ti SNS-ovac priča o cenzuri...
  Pokušaj da napišeš nešto što samo miriše da nije po volji SNS-a na bilo kom srpskom portalu - pa ćeš videti šta je cenzura tvojih.
  Stvorili ste potpuno lažan medijski svet i lažne istine u kojima se davi cela Srbija.
  Dok se ne ukine ovakava Zakon o informisanju u kome svaki cenzor može da uklanja mišljenja samo na osnovu svog ličnog stava, jer mu zakon to omogućava, nema nama napretka.
  Ostaćemo na kladionicama i "narodnoj" muzici.

  Oceni komentar:
  2
  8