Kompanija NIS zabranila hranjenje pasa u okviru firme, udruženja ih upozoravaju na obaveze

Kompanija NIS zabranila hranjenje pasa u okviru firme, udruženja ih upozoravaju na obaveze

Poslednjih dana društvenim mrežama kruži Odluka kompanije NIS o zabrani hranjenja pasa "lutalica" na lokacijama ovog preduzeća.

Naime, kako saznajemo iz nekoliko novosadskih udruženja za zaštitu životinja, zabrinuti građani Novog Sada, slali su im prethodnih dana informacije o tome, uz pitanje šta će biti sa životinjama koje već godinama žive u okrilju velikog kompleksa Rafinerije na Šangaju. Oni su obavestili udruženja da su neki psi već sklonjeni u prihvatilište novosadske "Zoohigijene", ali da još uvek ima onih čija je sudbija neizvesna.

U spornoj Odluci NIS-a, se navodi da oni, kao "društeno odgovorna kompanija na svojim lokacijama vode brigu o bezbednosti svojih zaposlenih, izvođača, trećih lica, kao i o dobrobiti životinja u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije".

Kako kažu dalje, imajući u vidu povećan broj lutalica na njihovim objektima kao i pojavu da se isti hrane od strane zaposlenih, što dovodi do stvaranja čopora i povećanu mogućnost ujeda, oni u svojoj odluci zabranjuju "držanje i svako hranjenje pasa lutalica na lokacijama u vlasništvu i pod kontrolom društva". 

Pored mnoštva građana koji po društvenim mrežama osuđuju ovu Odluku, oglasile su se i neke javne ličnosti koje su objavile da će, između ostalog, u znak protesta, prestati da koriste usluge ove kompanije.

Oni koji su najviše upućeni u priču, udruženja za zaštitu životinja, pokušala su da dođu do rukovodilaca NIS-a i da pokušaju da sa njima nađu prihvatljivo rešenje za životinje koje nisu izabrale da budu u centru zbivanja, već samo pokušavaju da prežive.

Iz "Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad Spans" i Udruženja "HMM...", kažu da su, nakon neuspelih pokušaja da ostvare telefonski kontkat sa odgovornim licima, danas poslali mejl u kom ih podsećaju da je  više od 10 pasa registrovano na ovu kompaniju po nalogu republičkog veterinarskog inspektora.

Smatramo da organizacione jedinice koje nisu nastavile ovu praksu snose odgovornost što psi i na ostalim lokacijama u vlasništvu vaše kompanije nisu obeleženi, sterilisani/kastrirani i vakcinisani po ovom modelu – navode aktivisti i dodaju:

Upoznati smo sa situacijom da je određeni broj pasa iz Rafinerije prošao Program kontrole i smanjenja populacije, što je greška, jer JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" ima nadležnost na površinama javne namene, ne i na površinama koje su u privatnom vlasništvu. To znači da ste vi svoju odgovornost prebacili na građane Novog Sada, što želite i sada da učinite, jer smo obavešteni da ste već krenuli u postupak i da je određeni broj pasa uhvaćen i odnet u Prihvatilište (uključujući i štence) po objavljivanju internog dokumenta koji zabranjuje hranjenje pasa.

Što se tiče pasa koji su u okolini vaših maloprodajnih objekata (benzinskih pumpi), vi nemate nikakvu ingerenciju da zabranjujete hranjenje, pretpostavljamo da se u velikoj meri radi o javnim površinama, možete jedino da zovete zoohigijenske službe koje su zadužene u okviru JLS da zbrinu te pse. Nažalost, to neće rešiti vaš problem, jer ubrzo će na te lokacije doći novi psi, to vam govorimo iz dugogodišnjeg iskustva.

Oni dalje predlažu model i humani način rešavanja problema, koji je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja a podsećaju i da sličan primer već postoji u Novom Sadu. 

Takođe, navode i razlog zašto sve životinje ne mogu biti smeštene u prihvatilište JKP "Zoohigijena i veterina" Novi Sad.

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ela

  pre 218 dana i 16 sati

  Absolutno se slazem sa ocenom situacije sa strane „Zastita Zivotinje“. Kako bi bilo, da NIS umesto da izjavljuje zabrane i koristi javne ustanove i budzete u vezi resavanja tog problema, ulozi koji « dinar « za jednu akciju sterilisanja tih doticnih psa sa njihovih povrsina. To bi im bila investicija na dugu meru a i mogli bi je u ostalom i od poreza odbiti…

  Oceni komentar:
  7
  5
 • Lala

  pre 217 dana i 9 sati

  E već mi se se.e od ovih što štite životinje,a nigde ih nema kad te iste lutalice napadnu decu i odrasle. Desilo mi se da mi je uginuo kućni pas (bila je subota popodne) nigde nikog nema ni u zoohigijeni ,a kamoli ovih "zaštitara". Kod njih nema telefona već samo mejl. Trebalo je da čekam do ponedeljka da neko počne da radi. Zato ako se već predstavljate kao zaštitari onda nešto i radite a nemojte samo pričati.

  Oceni komentar:
  5
  5
 • Dodjite na Adice...

  pre 216 dana i 22 sata

  Pozivam udruzenja ovog tipa da dodju jednu noc na Adice, odmah preko puta jgsp garaze da malo osmotre sta rade i koliko je tih pasa, da povedu svoje najmilije (posebno mladje i starije) pa da izveste sutradan javnost o ishodu takvog izleta. Gluposti! Za NS bez ijednog psa lutalice na ulici! Uskoro ce njih biti vise nego nas

  Oceni komentar:
  4
  5