Kompleks Muzičke i Baletske škole na Limanu u funkciji najranije od januara 2021.

Kompleks Muzičke i Baletske škole na Limanu u funkciji najranije od januara 2021.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na izgradnji nove zgrade Muzičke i Baletske škole, javljaju iz Gradske kuće.

Tom prilikom predstavnici rukovodstva tih obrazovnih ustanova izjavili su da su na korak od ispunjenja vekovnog sna, da dobiju svoj prostor, s obzirom na to da je Muzička škola ''Isidor Bajić'' podstanar već 111 godina, a Baletska 72 godine.

– Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ovde ćemo videti đake na početku drugog polugodišta sledeće školske godine, to jest u januaru 2021. Dobićemo novi centar obrazovanja i kulturnih dešavanja u gradu. Koncertna dvorana imaće 450 mesta, a još jedna manja raspolaže sa 200 mesta. Biće tri specijalizovane učionice za Baletsku školu, što malo koja škola u Evropi ima. Očekujem da se izvođači drže planiranih rokova i dinamike, ali kada je ovako velika investicija ne može se baš sve predvideti. Grad Novi Sad je do sada investirao 2 milijarde i 200 miliona dinara, za ovu godinu izdvojili smo još 490 miliona, a rebalansom planiramo da obezbedimo, ako bude političke stabilnosti, još 350 miliona dinara čime bi investicija bila isplaćena. Najvažnije je da smo slušali struku kada je reč o opremljenosti i funkcionalnosti zgrade i škola je projektovana za narednih 100 godina – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Prema rečima direktorice Muzičke škole ''Isidor Bajić'' Radmile Rakin-Martinović, Novi Sad će dobiti jednu od najvećih i najmodernijih škola te vrste u Evropi.

– Ceneći našu tradiciju, izgradnju celog kompleksa u kojem su Muzička i Baletska škola sa koncertnom dvoranom je finansirao Grad. Živimo u vremenima kada je teško, pa samim tim i hrabro, podržati umetnost. Da bi ste bili mecena, morate dopreti do teško osvojivih vrhova, jer se od ovakvih investicija ne dobijaju poeni – rekla je Rakin-Martinović, napominjući da je škola projektovana za 2.500 učenika, da je plan da svoja vrata otvori i predškolcima, da bude centar za otkrivanje mladih talenata, ali i za usvaršavanje zaposlenih.

Da su planovi ovih obrazovnih ustanova veliki, potvrdila je i direktorica Baletske škole Sanja Vučurević koja je istakla da je njihova vizija da Novi Sad dobije i prvu državnu Baletsku akademiju, koja u Srbiji ne postoji, gde bi mladi mogli da se obrazuju posle srednje škole.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan