Kompleti udžbenika za osnovnu školu od sedam do 20.000 dinara

Kompleti udžbenika za osnovnu školu od sedam do 20.000 dinara

Cena kompleta udžbenika za predstojeću školsku godinu, za učenike osnovnih škola kreće se od 7.000 dinara za prvake, dok za osmake dostiže skoro trostruko veću sumu, od oko 20.000 dinara.

Kako piše Nova.rs, ukoliko porodica trenutno školuje dvoje dece, na primer, u osmom i četvrtom razredu osnovne škole, samo za udžbenike mora da izdvoji skoro 30.000 dinara.

Svaka škola je u prilici da sama odabere iz kog predmeta će koristiti udžbenik kog izdavača. Tako nastavnici mogu da odaberu čitanku za srpski jezik koju izdaju i Klett, i Novi Logos, i Freska, Zavod za udžbenike, Vulkan znanja…

Izdavačka kuća Klett ima najveći udeo na tržištu udžbenika za školu u Srbiji. Nova.rs saznaje da komplet njihovih udžbenika za prvi razred osnovne škole, ne računajući radne sveske iznosi 6.010, a za drugi (takođe bez radnih svesaka) 7.270 dinara. Cene postepeno rastu što su razredi viši pa komplet udžbenika za četvrti razred ovog izdavača dostiže cenu od 8.620 dinara. Do naglog skoka u cenama dolazi između 4. i petog razreda osnovne škole, gde je komplet za čak 5.000 dinara skuplji i iznosi 13.750 dinara.

Najviše novca će morati da izdvoje roditelji osmaka, i to čak 20.000 dinara za komplet udžbenika, koji porazumeva i zbirke zadataka za završne ispite.

U ove troškove nije uračunata lektira, i eventualna dodatna literatura koju mogu da zatraže pojedini nastavnici, napominje Nova.rs.

Podsećamo, mnogi roditelji spas nalaze u razmeni ili u kupovini polovnih udžbenika

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • A štampani su u?

  pre 951 dan i 15 sati

  Halo Bing, kako brat? Cijena za vašu historiju? Prava sitnica!

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Maks

  pre 950 dana i 15 sati

  Pa roditelji ne brinite od plate zvana minimalac lepo ce te opremiti dete.

  Oceni komentar:
  0
  0