Kompulsivno igranje video igara klasifikovano kao zdravstveni problem

Kompulsivno igranje video igara klasifikovano kao zdravstveni problem

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je kompulsivno igranje video-igara svrstala među mentalne poremećaje. Kritičari navode da ova odluka može dovesti do stigmatizovanja mladih igrača.

U najnovijem, izmenjenom izdanju međunarodnog priručnika o klasifikaciji bolesti, SZO je saopštila da će klasifikovanje "Poremećaja igranja igara", kao posebnog stanja, poslužiti zemljama da budu spremnije da identifikuju taj problem. 

Doktor Šehar Saksena, direktor Odeljenja SZO za mentalno zdravlje, rekao je da je ta organizacija Ujedinjenih nacija prihvatila predlog da "Poremećaj igranja igara" treba da se svrsta u novo oboljenje na osnovu naučnih dokaza, iako na to već u mnogim delovima sveta ukazuju potrebe i potražnja za lečenjem ovog poremećaja.

Doktorka Džoun Harvi, portparolka Britanskog društva psihologa, upozorila je da bi nova odrednica mogla da obuhvati samo mali broj onih koji igraju igre, dok bi se roditelji širom sveta nepotrebno zabrinuli.

Drugi su pozdravili potez SZO, navodeći da je važno da se brzo identifikuju zavisnici od video-igara jer su to obično tinejdžeri ili mlađi odrasli ljudi koji sami ne traže pomoć. 

- Nailazimo na roditelje koji su rastrojeni ne samo što vide da im dete napušta školu, nego i zato što im se raspada cela porodična struktura – rekla je doktorka Henrijeta Bouden-Džouns, iz Britanskog kraljevskog koledža psihijatara.

Bouden-Džouns je izjavila da se zavisnosti od igara obično najbolje leče psihološkim terapijama, a nekad i lekovima.

Doktor Mark Grifits koji je 30 godina istraživao koncept "Poremećaja igranja video-igara", rekao je da će nova klasifikacija doprineti da se problem legitimizuje i da će ojačati strategije lečenja.

- Igranje video-igara je s psihološkog gledišta kao neka vrsta kockanja bez novca. Kockari koriste novac kao način da mere uspeh, dok se u igrama koriste poeni – rekao je on. 

Grifits je istakao da procenat igrača video-igara koji imaju problem kompulsivnog igranja, verovatno jako mali, dosta manji od jednog procenta i da mnogi od njih verovatno imaju i druge probleme kao što su depresija, bipolarni poremećaj ili autizam.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija bebe servisne informacije novi sad epidemija gripa horoskopski znaci Vreme u Novom Sadu isključenja struje betanija vremenska prognoza novi sad novorođenčad bez grejanja horoskop Spens Isključenje struje Vreme u Srbiji zdravlje novosađani Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište isključenje vode bez struje isključenje grejanja