Komšije sa Limana organizuju zajedničko kićenje jelke i druge akcije (FOTO)

Komšije sa Limana organizuju zajedničko kićenje jelke i druge akcije (FOTO)

Na ulazu zgrade na Bulevaru cara Lazara 49 osvanuo je natpis u kojem se pozivaju komšije, posebno mališani, da 29. novembra siđu u hol kako bi zajedno okitili novogodišnju jelku. Naglašeno je da se stave maske, kao i to da je cilj zajedničke akcije kićenja "unošenje malo boje i radosti u ovo sivo vreme teške epidemiološke situacije". Ovo nije prva komšijska inicijativa koju je pokrenula jedna stanarka, a šta se sve lepo radi u ovom limanskom ulazu, saznali smo kad smo ih posetili.

Ljiljana Komnenić stanuje na šestom spratu u ovom ulazu stare zgrade na Limanu 3, koja je useljena s početka sedamdesetih godina prošlog veka. Uz aktivnosti supruga Dušana Čordarova, koji obavlja funkciju predsednika Skupštine stanara, i ova Novosađanka inicira brojne akcije, a nije joj teško ni da neke od njih i sama realizuje.

Budući da je u zgradi sve dotrajalo, da ona vapi za obnavljanjem, stanari na čelu sa Ljiljanom su najpre ulepšali lift. Od skromnih zajedničkih sredstava kupili su novu komandnu tablu i veliko, novo ogledalo da zameni pololjmeno, a naša sagovornica svojeručno je oblepila unutrašnjost lifta samolepljivom ukrasnom folijom i ofarbala vrata. Stari lift sada ne samo da izgleda lepo i moderno, već se u njemu čuje i muzika.

Pored ulepšavanja, ubacili smo i muziku koja se ne čuje spolja, već samo dok se vozite liftom. Svi su oduševljeni ovom promenom, a jedna starija komšinica je rekla da joj je toliko lepo da bi donela hoklicu da sedi i sluša muziku. Najpre smo povezali lift sa jednom radio stanicom, ali pošto se gubio signal, suprug je odabrao muziku na MP3 – kaže Ljiljana za portal Moj Novi Sad.


Kako kaže, ovo je samo "šminka", jer zamena cele kabine je skupa investicija, no i to im je u planu u nekom periodu. Sledeća na redu je zamena podne keramike u holu i prizemlju zgrade, pa su u potrazi su za majstorom koji bi se prihvatio tog posla. Nakon toga, sledi krečenje svih zidova, a naša sugrađanka ima i zanimljivu ideju da na jednom zidu u holu naprave i galeriju umetničkih slika.

Imamo jednog našeg lokalnog umetnika sa Limana, Gezu, koji često izlaže svoje radove na betonu prekoputa Limanske pijace. Najčešće slika novosadske motive, kao što su tvrđava ili katedrala, pa mi je palo na pamet da bi bilo lepo da otkupimo slike od njega i ostalih lokalnih umetnika i napravimo malu galeriju. Oni nisu skupi, znači im svaki dinar koji dobiju, pogotovo sada kada su onemogućeni da izlažu. Ovo bi bio jedan naš skromni doprinos umetnosti, a pritom bi ulepšalo naš ulaz – opisuje ova žena od inicijative.


Sva sredstva koja se koriste za pomenute akcije su iz zajedničke kase, koja se, kako saznajemo, redovno puni, jer su stanari redovne platiše. Uz to, komšije iz broja 49 su uvek spremne za dogovor ili podršku dobrim idejama.

U našem ulazu živi uglavnom starija populacija, manje je mlađih ljudi. Ovde stanuje svega petoro mlađe dece. Baš zato sam poželela da im priredimo zadovoljstvo zajedničkog kićenja jelke, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera. Jelka i ukrasi su spremni, pa 29. očekujemo male komšije da nam naprave čaroliju. Planiram da im na ormariće na zidu iznad postavim hamere na kojima će crtati novogodišnje motive, kako bi njihovi crteži ulepšali praznike svima koji uđu u ulaz, bilo da ovde žive ili dolaze u posetu – navodi Ljiljana.Naša sagovornica primećuje da je pandemija virusa kovid-19, koliko god loših stvari donela, na neki način ipak zbližila ljude. Tokom prvog talasa korone, dok su najstariji sugrađani bili u karantinu, mlađi susedi su ih snabdevali neophodnim namirnicama. Prvi je sa tim krenuo njen sin, koji je inače aktivan u Crvenom krstu, da bi ubrzo tu potrebu prepoznali i ostali stanari, te se zdušno priključili pomaganju.

U doba kada smo ophrvani brigama i sa svih strana "bombardovani" uglavnom lošim vestima, možda male komšijske inicijative poput ovih budu inspiracija i drugim sugrađanima da nešto slično organizuju u svojim kvartovima. Kada prolaznici, nakon 29. novembra, vide da se iz ovog ulaza nešto šareni i svetluca, možda će poželeti da ulepšaju i svoj ulaz, te bar malo skrenu misli na neke lepše stvari.


Zabeležila: Svetlana Bogićević
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
25
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan