Komšijska inicijativa na Grbavici: Zajedničko oslikavanje dvorišnog zida (FOTO)

Komšijska inicijativa na Grbavici: Zajedničko oslikavanje dvorišnog zida (FOTO)

Kad neko od stanara ima dobru ideju, pa oko nje ujedini i svoje komšije i prijatelje koji sve to podrže, dvorišni zid može postati zaista čaroban. Jedan od dokaza za to da skupa možemo mnogo je i zajednička akcija u dvorištu jedne zgrade u Ulici Alekse Šantića, gde su komšije u ruke najpre dohvatile lopate i metle, a potom i četke, te oslikale do tada siv i ogoljen zid maštovitim crtežima.

Inicijativu je pokrenula naša sugrađanka Jasmina Jelić Medić koja je, gledajući sa svoje terase u zid koji okružuje parking i dvorište, pomislila kako bi on mogao da se ulepša. Na zajedničkom sastanku dala je predlog koji su sve komšije iz ulaza podržale, te su prošlog vikenda prvo očistili dvorište, od zajedničkih sredstava kupili farbu i prekrečili zidove u belo.– Dvorište u koje dosta nas svakodnevno gleda, a deca nam se tu i igraju, izgledalo je sivo, sumorno i prljavo, sa delovima obraslim korovom. Pomislila sam kako će nam svima biti lepše ako ga sredimo i unesemo boje u naše živote. Nakon prve faze akcije, na koju su se komšije odazvale u velikom broju, sve je bilo čisto, okrečeno i spremno za pravljenje kreacija na zidu. Narednih dana sam po zidovima iscrtala skice, na koje sam potrošila četiri grafitne olovke – rekla je Jasmina.Kako joj se bližio rođendan, a vreme korone nije idealno za uobičajene proslave, inicijatorka akcije pozvala je i svoje prijatelje da se pridruže, te je crtanje po zidovima proteklo uz druženje, muziku i posluženje, što je većina aktera okarakterisala kao "relax and art" terapiju.

Do pre neki dan neprivlačan, siv zid sa otpalim delovima fasade, sa kojeg se sada šarene cvetovi i šarmantne ptičice, stanovnike Grbavice će dugo podsećati na činjenicu da maštovitost, složne vredne ruke i komšijska inicijativa zaista mogu doprineti nečemu opšte korisnom.


Komšije iz Ulice Alekse Šantića nadaju se da će njihov dobro realizovan primer podstaći i ostale Novosađane da zajedno sa svojim komšijama osmisle i organizuju akcije, te urede svoje zajedničke prostore, koji u mnogim delovima grada vape za ulepšavanjem.

Oceni vest:
27
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan