KOMŠILUK ZA PRIMER: Novosadska zgrada koja se bori protiv bele kuge (FOTO)

KOMŠILUK ZA PRIMER: Novosadska zgrada koja se bori protiv bele kuge (FOTO)

Kako pokazuju podaci Unicefa, ukoliko se dramatičan pad broja stanovnika nastavi, u Srbiji će do 2041. godine živeti 5,5 miliona ljudi, što je za čak 23 odsto manje nego 2013. godine. Da nije sve tako crno, pokazuje nam primer jedne novosadske stambene zgrade, čiji stanari predano rade na povećanju nataliteta.

Reč je o trospratnici na Beogradskom keju 5, gde u deset stanova živi sedamnaestoro dece, a osamnaesto je, kažu nam, na putu.

Oni su zaista posebni i složni, s obzirom na to da u čitavim stambenim blokovima jedva i da ima dečje graje, a ako se tome doda da se u njihovom ulazu nalazi i škola glume za decu, onda nije teško zaključiti da je ovo zaista zgrada gde su mališani u većini.


Nataša Maksimović Knežić
, koja preko 40 godina živi na ovoj adresi, kaže kako ne pamti da je ikad u njoj bilo ovoliko dece, jer kada je ona bila mala, jedno vreme je bila jedino dete u zgradi. Danas, četiri decenije kasnije, situacija je sasvim drugačija.

– Pre samo 13 godina u našoj zgradi je bilo dvoje dece, Teodora i Natalija, a onda se rodila moja ćerka Lana. Vremenom su se ovde doseljavali mladi parovi, pa je i podmlatka bilo sve više i više. I ja sam, nakon prve trudnoće, posle tri godine rodila blizance Minu i Jovana, te je i naša kuća bogatija –priča Nataša.


A onda su mališani počeli da osvajaju ovu zgradu – najstarija "devojčica", sada već devojka, Teodora, ima 20 godina, Natalija ima 16, Lana i njen drugar Kristijan imaju 13, Jovana i njeni vršnjaci David i Dragan po deset godina, a Mina, Jovan i Strahinja napunili su devet. Mlađi Strahinja je, kako kaže, napunio šest i po, a njegov drug Andrej pola godine je mlađi.

Aleksa je napunio pet, Dušan dve, a njegova mama sada čeka prinovu. Katarina ima godinu i po dana, a bebac Dunja svega šest meseci. 


– Naša deca se odlično slažu, bez obzira na to koje su godište, stariji čuvaju mlađem kao da samo svi jedna velika porodica. Takođe i mi "matorci" se družimo. Sreća je da iza zgrade imamo ogromno ušuškano dvorište od 200 metara kvadratnih, gde se klinci igraju i gde su zaštićeni od saobraćaja. Jedini problem nam predstavlja propala fasada sa koje otpada cement, ali tu smo se svi udružili i sada sakupljamo pare da je sredimo. Dvorište je prelepo, puno zelenila i lipa, ali nikako trava da nikne, sve smo pokušali, sadili smo nekoliko vrsta trave i ništa, a kada je lepo vreme klinci dignu prašinu što svakako nije zdravo za njuh, pa su tada primorani da se igraju na igralištu bašte doma Vojske Srbije
– priča Nataša.


Deca koju smo zatekli u dvorištu kažu kako bi volela da ne moraju da idu na drugo mesto da se igraju, jer ovde imaju sve. Oni nam otkrivaju da sami čiste i uređuju njihov kutak, tu se dogovaraju oko polazaka u školu, a neretko proslavljaju i rođendane.


U nekim momentima ih je teško sve okupiti, jer imaju razne školske obaveze, ali čim dođe vikend većina njih je tu, osim onih koji idu u goste kod bake i deke.

Oceni vest:
36
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 630 dana i 18 sati

  E u nasem komsiluku u Novom Sadu u osam stanova zivi osamnaestoro dece. :)

  Oceni komentar:
  2
  18