KON: Efekte obaveznog nošenja maski videćemo krajem ove ili početkom naredne sedmice

KON: Efekte obaveznog nošenja maski videćemo krajem ove ili početkom naredne sedmice

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da ćemo tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti efekte obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

Malo je moguće da se restriktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prva i dodao da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da nismo blizu toga.

– Zamena za zaključavanje je masovno nošenje maski, što podrazumeva da virus nema gde i kako da se prenese. To je isti rezultat kao i kod zaključavanja, s tim što se život nastavlja i može da se radi i privređuje, jer ako nemate ekonomiju, gasi se sve –  kaže Kon.

Upitan da li je u drugom piku prvog talasa epidemije reč o nekom drugom virusu, Kon je rekao da moramo hitno da reagujemo, da su u redu sve te priče o tome da li je u pitanju novi soj virusa, te da je lako postaviti pitanje, ali da nema odgovora.

– Činjenica je da se obostrane pneumonije kod mlađih mnogo više javljaju. Možemo da teoretišemo i to pojedini članovi Kriznog štaba vole da rade, ali nemamo vremena za to. Vrlo jasna je virulentnost u ovom trenutku, to se vidi po obolevanjima sa teškom kliničkom slikom – kaže Kon.

Dodaje da je u Beogradu nepovoljna epidemiološka situacija i da nema pokazatelja da se ona popravlja.

– Priča da će sve ovo proći, što ja želim, ali virus pokazuje da će nove mere tek u sledećoj nedelji pokazati da li imaju efekta. Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu i za to moramo da se pripremimo – ističe Kon.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan