Kon i Radovanović se konačno slažu: Brojka od 100 novozaraženih nerealna

Kon i Radovanović se konačno slažu: Brojka od 100 novozaraženih nerealna

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da podatak o 100 novozaraženih osoba korona virusom koji je objavljen u ponedeljak "nije potpuno realan" i dodao da se očekuje da novi podaci budu između 100 i 200 zaraženih dnevno.

Kon je za televiziju Prva kazao da je jučerašnji podatak o 100 novozaraženih ohrabrujuć, ali da treba imati u vidu da se nedeljom manji broj osoba testira u kovid ambulantama.

Virus je još prisutan i on uvek traži put prenosa na drugu osobu jer je to njegov način opstanka – rekao je on i apelovao da građani nastave da poštuju preporučene mere republičkog Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, u Evropi se povećava aktivnost virusa i to "može desiti i u Srbiji".

Govoreći o ublažavanju nekih mera kao što su duži rad kafića i otvaranje pozorišta, Kon je naveo da iz ekonomskih razloga takve mere treba razmotriti ali da epidemiološki nije dovoljno bezbedno. 

Dr Radovanović: "U zvanične podatke odavno ne verujem"

Konov stariji kolega dr Zoran Radovanović je u ponedeljak rekao za Nova.rs da, po njemu, postoje tri razloga za smanjenje zvaničnog broja novozaraženih.  

Jedan je što se ne zna koji su sve testovi ušli u zbir – tu se računaju i PCR testovi, i serološki testovi, i oni koji se testiraju zbog simptoma, i oni koji rade kontrolne testove – navodi Radovanović.

Drugi mogući razlog je taj što je Crna Gora u subotu otvorila granice za srpske državljanje, uz uslov da imaju negativan PCR test.

Sad se mnogi zdravi ljudi testiraju na korona virus jer žele da idu u Crnu Goru i to sve ulazi u statistiku – kaže Radovanović za Novu.rs.

Kao treći razlog, on navodi lažiranje podataka.

U zvanične podatke odavno ne verujem. Koji su pravi brojevi to znaju oni koji u njih imaju uvid, a ja svakako nisam jedan od njih. Jasno je da se broj novoobolelih smanjuje, ali pravo stanje svakako nije ono što se prikazuje – tvrdi epidemilog.

Na pitanje koji motiv trenutno imaju Vlada i Krizni štab da lažiraju podatke, s obzirom da su izbori prošli, navodi da je u pitanju ugled u svetu.

Podsećamo, prema današnjem preseku, u Srbiji je za poslednja 24 sata preminulo četvoro pacijenata dok je registrovano 108 novozaraženih. 

Izvori: N1Nova

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vlada

  pre 67 dana i 9 sati

  Kon i Radovanović se konačno slažu: Brojka od 100 novozaraženih nerealna...
  Dr Radovanović: "U zvanične podatke odavno ne verujem" ...
  Šta je sa APLAUZIMA, hvalospevima, glorifikacijama, ... SRAMOTA ...

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Glancajmo čizme

  pre 66 dana i 20 sati

  Odavno je otkriveno da aktuelna vlast laže preko medija.
  Mene mnogo više brine vest da je sadašnji predsednik pristao na milione evra od strane SZO koji su bili ponuđeni da se izazove zatvaranje zemlje i psihološki uticaj kako na stanovništvo Srbije, tako i na stanovništvo sveta. Slučaj sa Fabrio Bizzi-jem i podacima koje je prezentovao.
  Kažu da je Belorusiji jednaka stvar ponuđena, pa po odbijanju izvršenja zahtevanog dešava se revolucija.
  Ako zaista postoje akcije, novac i produkti nečije politike vladara sveta, onda treba da budemo svesni da će i svetski rat biti nametnut.

  Oceni komentar:
  0
  2