KON: Krizni štab nije ništa krio, informatičari odgovorni za netačne podatke

KON: Krizni štab nije ništa krio, informatičari odgovorni za netačne podatke

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da je, prema njegovom istraživanju, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno.

Komentarišući taj podatak koji je izneo gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, dr Kon je danas, u emisiji Studio N1 Live kazao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke. Dodao je da on o tome priča od sredine septembra.

To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao, sam već govorio – naveo je Kon i ponovio da to nije nikakva nova vest.

Prema njegovim rečima, sve ono što je Krizni štab imao, javno je i saopštavao, iz dana u dan.

Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: "To nije istina", ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, "DEM 2", koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci – ističe Kon.

Ja odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni. Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina – poručio je on.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, "jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno".

Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka –  istakao je Kon.

Govoreći o tekstu BIRN-a u kome je navedeno da postoji problem sa podacima, i o naknadnim izjavama premijerke Brnabić da smo među najboljim zemljama sa procentom zaraženih i stopom smrtnosti, on naglašava da "jesmo bili najbolji", kao i "da će se to videti".

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr Miggyy

  pre 789 dana i 22 sata

  ШТА ЈЕ ТАЧНО, НИШТА?

  Са бројкама оболелих, умрлих и излечених играју се надлежни и лупетају. Тако, проф. Белојевић је израчунао да је до 4. августа 2020. године у Србији умрло 5000, а оболело 128.000 људи од Ковида 19. За тај дан званични подаци, које саопштава Кризни штаб, су заражених 26.738, умрлих 605 и излечено 14.047 оболелих, мада биланс није тачан. Проф. епидемиолог др Зоран Радовановић је нашао да од почетка епидемије од 19. марта до 1. јуна 202y0. од вируса корона умрле 632 особе, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244. Епидемиолог др Кон, ових дана, тврди да од марта до јуна умрло три пута више оболелих од короне од званично објављене цифре, а он је члан Кризног штаба, можда на седницама спава. Кон је познат по агитацији у афери вакцинисања од свињског грипа, свиња. Из Кризног штаба кажу да су више умрли од короне, него што су објављивали. На жалост, само умрлих знају тачну бројку, али неће да је кажу.

  Oceni komentar:
  0
  3