KON: Lekari preminuli od kovida zaražavali se i tokom pauza za kafu

KON: Lekari preminuli od kovida zaražavali se i tokom pauza za kafu

Srbiju proteklih nedelja potresaju gotovo svakodnevne vesti o smrti zdravstvenih radnika, a član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon, kaže da je to veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti.

– Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza – izjavio je Kon za portal Nova.rs.

Epidemiolog navodi da je neophodno utvrditi niz činjenica koje treba da stvore potpunu sliku i uvid kada je reč o smrtnosti lekara u Srbiji usled pandemije korona virusa.

– Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u "crvenoj zoni" – rekao je Kon.

Ipak, on je istakao da sva saznajnja koja trenutno postoje nisu dovoljna i da je zbog toga potreban ozbiljan pristup ovoj temi.

– Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa "crvenom zonom", koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan. To se sve da utvrditi, jer epidemiološka ispitivanja su rađena. Još jedna bitna stvar je koliko je lekara započelo pravovremeno da se leči, a koliko nije. Treba uporediti smrtnost zdravstvenih radnika u odnosu na smrtnost svih ostalih iz opšte populacije, da li je tu bilo neke razlike. Zatim, treba ispitivati smrtnost hospitalizovanih po raznim kovid bolnicama – naveo je Kon.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na portalu Nova.rs

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 694 dana i 19 sati

  Naravno da drzava, a ni krizni stab nece prihvatiti nikakvu odgovornost. Po njima imamo bolje resurse i zdravstvene ustanove nego Nemacka. Na kraju ce sva odgovornost pasti na zdravstvene radnike. Nije bitno da li su bili u crvenoj zoni ili ne. Bitna je organizacija rada, adekvatna zastitna oprema u dovoljnoj kolicini, dovoljan broj zaposlenih, adekvatno odrzavanje higijene ustanova i dr. Kako da zapocnu da se lece pravovremeno kad su non stop radili, vracani su ranije sa bolovanja... Nemam vise reci za sve ovo. Krzni stab bi malo trebao da proseta po zdravstvenim ustanovama i covid ambulantama. Ovo su isti oni koji su i stomatologa iz Novog Sada zarazenog na pocetku epidemije prozivali, optuzivali i na stub srama stavljali, pa ga posle smti odlikovali. To je slika i prilika odnosa koji svi oni imaju prema zdravstvenim radnicima.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Maks

  pre 694 dana i 17 sati

  Sta reci za Konovu izjavu kad su nas lagali od prvog dana i kako njemu i njima moze se verovati . Stidite se ljudi su obavljali svoj posao casno i posteno i ovako im se zahvaljuje te.

  Oceni komentar:
  2
  3