KON: Maske će se nositi do daljeg

KON: Maske će se nositi do daljeg

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za portal Nova.rs da nošenje maski nije pitanje "hoću-neću", već obaveza koja će trajati jako dugo – sve do proleća sledeće godine.

On je kazao da je u Beogradu 85 odsto pozitivnih od onih koji se testiraju i da je to "snažan podatak".

Virus nam je jasno rekao: nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo koje godišnje doba – poručio je Kon.

On je uveren da će stanje biti talasasto – da ćemo ponovo imati pad, ali čim dođe do opuštanja biće rast i tako sve do dolaska vakcine. A, ako ne dođe do vakcine, "moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola – da se zarazimo".

Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mera sprečavamo virus što je moguće više – ocenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta posle dve nedelje, na koliko su uvedene mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da posle dve nedelje ostaju maske "i ostaće do daljeg".

Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama. Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe 5.000 sa razmakom, pa onda neće biti utakmice – predvideo je on.

Dodao je da sav bes koji postoji treba preusmeriti prema virusu i stavljati maske.

Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gde – zaključio je epidemiolog.

Podsećamo, po poslednjem izveštaju, u Srbiji je registrovano 309 novoobolelih, a 11 osoba je preminulo od posledica korona virusa, što je najveći broj preminulih u jednom danu od početka epidemije.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • DrMax

  pre 942 dana i 6 sati

  Za koga on radi?
  Mislim da bi trebalo u tkzv. KRIZNI STAB uvesti psihijatra i dermatologa.

  Taj virus i maske sigurno uzrokuju velike posledice na psihu i kožu...

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Svega ima

  pre 942 dana i 1 sat

  Ne znam za koga radi, ali ostaje činjenica koja se saznala, da dobija nagradu od 190.000$ godišnje za članstvo u nekom izraelskom lekarskom konzilijumu, forumu, nekoj komisiji.
  Od države Izrael.
  Pa, lepo je to.
  Ne čudi me, jer znam konkretnog našeg novosadskog hirurga, kome je Saudijska Arabija nudila da dođe u Abu Dabi i radi za njih sa početnom platom od 1.000.000$ godišnje.
  A znamo kako tamo Arapi nagrađuju i časte kada su zadovoljni.
  Čovek nije hteo iz porodičnih razloga.

  Oceni komentar:
  1
  1