KON: Maske skidamo kad broj novozaraženih bude dvocifren

KON: Maske skidamo kad broj novozaraženih bude dvocifren

Iako je u Srbiji broj novozaraženih korona virusom u opadanju još uvek ima mnogo pacijenata na intenzivnoj nezi i respiratorima.

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je danas da treba da se vidi kako će se epidemiološka situacija odvijati nakon početka školske godine i Svetog Jovana i da bi svako popuštanje mera značilo nagli skok broja zaraženih. On je rekao, da nije isključeno da novi soj korona virusa koji se pojavio na Zapadu dođe i kod nas, te će zaštita od njega zavisiti od naše brzine sprovođenja vakcinacije, prenosi "Blic".

− Veća imunizacija daće i bolji kolektivni imunitet. Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zbog toga ne možemo još da kažemo da smo u sigurnoj situaciji, pravi termin za trenutnu situaciju je nepovoljna, možda nesigurna i nestabilna. Uprkos vakcinaciji, moramo nastaviti da nosimo maske, čak i oni koji su vakcinisani, jer u našoj populaciji još uvek ima osetljivih. Maske ćemo skinuti kada se podigne kolektivni imunitet i smanji broj novozaraženih na dvocifreni broj – objasnio je Kon.

Kad je reč o vakcinama, Kon je naveo da je "Fajzerova" vakcina dobila trajnu dozvolu, da se očekuje da uskoro i "Sputnjik V" dobije trajnu, dok se za kinesku očekuje da najpre dobije privremenu, a kasnije trajnu od naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pinčika

  pre 1192 dana i 17 sati

  Ovaj k'o Vučić - ne može da propusti dan da se negde ne pojavi ne lupeta iako ga niko ništa ne pita...ili demantuje sam sebe, ili objašnjava šta je mislio kad je rekao...Deko, ohani malo!

  Oceni komentar:
  0
  2