KON: Mera 24-časovne zabrane kretanja ima smisla samo u Beogradu i drugim žarištima

KON: Mera 24-časovne zabrane kretanja ima smisla samo u Beogradu i drugim žarištima

Epidemiolog Predrag Kon istakao je danas na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da smo nakon tri dana dosegli maksimum, koji će trajati još desetak dana, i naglasio da u ove dve nedelje treba da se sprovode najrestriktivnije mere koje su do sada planirane.

To su, kako je objasnio, sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta u narednim nedeljama, jer je tada virus najagilniji i najsposobniji da se prenese preko ogromnog broja ljudi koji su "rezervoari".

Predrag Kon je istakao da će se sada izolacija sprovoditi u bolničkim uslovima, jer su improvizovane bolnice zato i napravljene, kako nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije virus vrati nazad i uđe u populaciju.

Po jučerašnjim podacima, 104 osobe su smeštene na Beogradskom sajmu, dok su prema trenutnim podacima u hali "Čair" evidentirana 64 pacijenta, a u bolnici u Novom Sadu 38, precizirao je Kon i naglasio da je 8,3 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

On je, govoreći o novim merama i zabrani kretanja, preneo da je njegov predlog da u narednih osam do deset dana bude uvedena 24-časovna apsolutna zabrana kontakata, a ako mora onda i kretanja u pojedinim žarištima, kako bi se prekinuo lanac širenja virusa.

Prema njegovim rečima, sprovođenje mere o zabrani kretanja 24 časa ima smisla samo u Beogradu i još nekim žarištima koja su dodatno ustanovljena.

Kon se ponovo osvrnuo na odluku o ukidanju kućne izolacije u koju su upućene zaražene osobe sa lakšim simptomima i njihov smeštaj u privremene bolnice, uz napomenu da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke.

U privremene bolnice, kako je precizirao, neće se smeštati trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan