Kon najavio šesti talas korone, posle praznika i 5.000 zaraženih dnevno

Kon najavio šesti talas korone, posle praznika i 5.000 zaraženih dnevno

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da broj novozaraženih posle novogodišnjih i božićnih praznika može dostići i 5.000 dnevno.

Kon je za list "Politika" objasnio da će do toga doći pošto će građani izbegavati da se jave lekarima za vreme praznika, i dodao da sada virus prolazi i kroz vakcinisanu populaciju, te da je dodatni okidač proslava Nove godine.

Pitanje je samo koliko će biti onih koji će morati da se hospitalizuju i koliko će to zaista pogoditi naš zdravstveni sistem, koji je u ovom trenutku najvažnije sačuvati. Ovo je početak šestog talasa kovida ili drugi pik petog talasa – naveo je on.

Novi soj virusa – omikron uspeva da zarazi i vakcinisane ali, kako kaže epidemiolog, dosadašnje iskustvo je pokazalo da uglavnom ne daje dramatičnu kliničku sliku kod obolelih, pa kod većine nema potrebe za bolničkim lečenjem.

 Kod osoba koje imaju slab imunosistem, bilo zbog bolesti ili zbog godina, može da se razvije teška forma oboljenja i da dođe do smrti. Zato je veoma bitna treća doza cepiva, jer se pokazalo da efektivnost vakcina raste posle treće doze – rekao je Kon.

On je istakao da rast broja zaraženih, koji se u Srbiji beleži poslednja tri dana, ne može da se zaustavi ako se ne preduzmu ozbiljne epidemiološke mere, prenose "Večernje novosti".

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ljingvistički

  pre 519 dana i 1 sat

  Mislim da sam otkrio poreklo reči "poKondiren". Značenje, ispao iz takta, ispao iz šina, van realnosti... pa sve do uobražen.
  Nastala je od ljudi sa prezimenom Kon. Po Kon-u... Po Konu dirati.... pokondirati... pokondiriti.

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Bane

  pre 519 dana i 1 sat

  "Drugi pik petog talasa" - pa danas ove splačine može još jedino da popaše pustinjak sa neke vrleti koji dve godine nije silazio sa planine. Prokuženi smo od Konovih i laži mafijaške SZO.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Bjanka

  pre 519 dana i 1 sat

  Sad je postao i Nostrdamus. predviđa kraj sveta? I otkad se to kaže "cepivo" kod nas, dakle nije baš vakcina, nego "cepivo"? Da li dr epidemiolog ima drugu ulogu osim da nosi tablu sa natpisom "kraj je blizu". Koja je to opasnost po mentalno zdravlje svih građana!

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Akcentuj kako mi želimo

  pre 518 dana i 23 sata

  Pa kad nas cepaju.
  Možda niste svi primetili, ali napali su nas kao narod i u akcentima. I to na javnoj RTS, za koju odavno tvrdim da su urednici u rukama stranaca. Hoću reći, obaška plata od dežele Srbije i naše pretplate, a obaška u devizama od kojekakvih.
  Dakle, lingvisti će to bolje znati, ali žele da nam izgovor prilagode nekom drugom jeziku, jal nemačkom jal engleskom.
  Pa su počeli da im smetaju svi akcenti koje narod koristi.
  Ali, možda sam ja budala, možda nije tako - vreme će pokazati.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Vojca

  pre 517 dana i 17 sati

  Zna li ovaj NOBELOVAC koliko ce to talasa da ima Problem vakcinacije E sad Mrk nije za ovu mutaciju :-) Za sta li vi sluzite oim sto cete da se podavite sa maskama po televizijama da sto dramaticnije izgleda vas inervju Ja vas samo molim doktore da na toj kutiju od gde uzimate masku procitate upsustvo NIJE ZA MEDICINSKU SVRHU :-) SAMO TA INFORMACIJA JE DOVOLJNA DA MI VIDIMO KOLIKO JE SVE OVO VELIKI SEKS U MOZAK ;-)

  Oceni komentar:
  0
  2