KON: Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba "na tapetu"

KON: Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba "na tapetu"

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kazao je da se epidemijska situacija u Srbiji pogoršava.

On je za RTS izjavio da još nije dobio poziv za sednicu Kriznog štaba, ali da ne zna zašto i da čeka da bude informisan. Sednica je, prema ranijim najavama, trebalo da se održi sutra.

Dr Kon je rekao da je broj od preko 4.000 novozaraženih dnevno za oko 500 veći od prošlonedeljnog i da je medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog dela drugačiji – ističe epidemiolog.

On je istakao da dve stvari treba sprovesti paralelno – sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što brža vakcinacija.

O merama pričamo još od novembra, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno – naglasio je Kon i odgovorio na pitanje zašto sede tamo ako ih niko ne sluša.

Zašto ostajemo? Iz jednostavnog razloga – jer smo potrebni. Druga je stvar da li nas slušaju ili ne slušaju. I dalje smo tu. Imate kolege koje su danima u crvenoj zoni. Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odložen, ja trenutno nemam odgovor – kazao je on.

Epidemiolog je naveo da je tamo gde su bile najrigoroznije mere broj zaraženih smanjen.

Tužno je što sam u ovakvoj poziciji. Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba na tapetu. Nijedan povod nismo dali da budemo napadani sa svih strana, i od poslanika u Skupštini iz vladajućeg dela i od opozicije, bukvalno od svih redom – istakao je Kon i dodao da kao lekar ne može da prihvati da su ekonomski argumenti važniji od svih drugih.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan