KON: Nema govora o popuštanju mera

KON: Nema govora o popuštanju mera

Na današnjoj konferenciji za medije, članovi Kriznog štaba su izjavili da nije došlo do povećanja broja obolelih nakon praznika, ali da je broj zaraženih i dalje visok.

Situacija je iz "vanredne" prešla u "nepovoljnu", ponegde i u "nesigurnu". 

Podsetimo, prema poslednjem preseku, u Srbiji je zaražena 1.751 osoba dok je 21 preminula. Na respiratorima se nalazi 196 pacijenata, dok je hospitalizovano 5.409 lica. U Beogradu su zabeležena 473 novoobolela, u Novom Sadu 90, u Nišu 56, dok je u ostalim gradovima broj novozaraženih ispod 50. 

Govoreći u važećim epidemiološkim merama, dr Predrag Kon je kazao da one daju rezultate, da je trenutno tendencija pada odnosno stagnacije, a očekuju se i bolji rezultati kada se veći broj ljudi vakciniše. Ipak, do tada, važno je da poštujemo trenutne mere da bismo se sačuvali. 

Takođe, epidemiolog je podsetio da u ponedeljak počinje nastava u Srbiji, a i da Evropom hara novi soj virusa te da trenutno nema uslova za nikakvo popuštanje mera, "do daljeg". On je ponovio da je ovo "vrhunac tolerancije medicinskog dela Kriznog štaba", da bi se situacija brže smirila da su mere bile restriktivnije, ali da bi to dovelo do drugih problema. Napomenuo je i da se očekuje povećanje broja akutnih respiratornih infekcija, a da je moguća i pojava gripa.

Na pitanje o novom soju korona virusa, dr Kon je izjavio da je teško verovati da on neće doći kod nas, iako je u Srbiji u ovom momentu situacija bolja nego u drugim evropskim zemljama. 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković je kazao da su u ustanovama socijalne zaštite koronom zaražena 522 zaposlena i 957 korisnika i da se i dalje moraju poštovati rigorozne mere u domovima jer su njihovi korisnici najosetljicvija kategorija.

Što se tiče vakcina, izjavio je da je "Fajzerova" dobila trajnu dozvolu u Srbiji, ruska vakcina "Sputnjik V" privremenu, a da se odobravanje kineske vakcine očekuje u narednim danima.

Dr predrag Kon je rekao da građani mogu da se konsultuju sa lekarom oko izbora vakcine, da onima koji su u inkubaciji ona ne može mnogo da škodi, a da se pretpostavlja da, ako se dobije na samom početku inkubacije, možda može i da spreči pojavu ozbiljnijih simptoma.

KONOV ODGOVOR NA NAPADE JAVNOSTI O SLUČAJU "ISPIJANJA KAFE"

Vidno uzbuđen, dr Predrag Kon je izjavio da je njegov utisak da je naslov u kom je od dugačkog intervjua izdvojena njegova izjava da su se oboleli lekari zaražavali i u pauzama za kafu, urađen da bi ga doveo u sukob s kolegama. Kako kaže, njegova prva rečenica (u intervjuu) kojom je odgovorio na to pitanje bila je da će se ozbiljno pristupiti proveri slučajeva u kojima su preminuli lekari zaraženi. Naveo je da je posebno insistirao da je na mestima u blizini respiratora ogromna prisutnost virusa.

"Traumatično što nam umiru lekari i ako neko misli da samo on ima pravo na emocije, u ogromnoj je zabludi", istakao je epidemiolog. 

Napomenuo je da ne želi da izađe na dijalog sa nekim ko ga naziva "podrepašem".

"Nisam ja ničiji! Ja sam ovde da branim o ovu zemlju od virusa. Odavde idem u penziju.", naglasio je Kon i podsetio da njegova blanko ostavka stoji sve vreme na stolu, kao i da "kad se ovo završi više neće dati nijednu izjavu".

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan