KON: Omikron bukti u Evropi, situacija u Srbiji već postala "preteća"

KON: Omikron bukti u Evropi, situacija u Srbiji već postala "preteća"

Omikron je zvanično stigao u našu zemlju i već u prvoj nedelji poremetio do tada stabilnu epidemiološku situaciju.

Postepeno povećavanje zaraženih iz dana u dana pokazuje nam da smo ponovo na putu ka novom talasu. Iako su brojke još uvek niske, stručno mišljenje je da je situacija već sada postala preteća.

Epidemiologom i član Kriznog štaba dr Predrag Kon čestitao je svima Novu godinu uz želju "da nas ovaj virus već jednom ostavi na miru".

U intervjuu datom za "Blic" on je izjavio da epidemiološka situacija više nije stabilna, "ona je postala preteća".

Već poslednja četiri dana u Beogradu se broj zaraženih povećava u odnosu za predhodnu nedelju a isto važi i za ovaj vikend za celu Srbiju. Prema tome imamo jasno uočavanje da praktično počinje peti talas kod nas ili drugi pik petog talas – rekao je Kon.

On je istakao da trenutno imamo preteću epidemiološku situaciju sa činjenicom da omikron sada u zemljama Evrope dostiže svoj maksimum i da je toliko prisutan i toliko dominantan da "nigde nijedna varijanta, nijedan soj nije pokazao toliku sposobnost".

Dr Kon je istakao da je porast obolelih na neki način u ovom periodu i očekivan jer mi sada imamo situaciju kada nam "dolaze ljudi iz inostranstva kako bi proslavili doček Nove godine koji obično spajaju sa katoličkim ili pravoslavnim Božićem i da oni donose sa sobom virus ne znajući da ga imaju".

Na pitanje da li su nam potrebne nove mere, epidemiolog je napomenuo da nam je svakako potrebna snažna kontrola.

– U ovako pretećoj situaciji mi istovremeno imamo doček Nove godine, najavljivan na sva zvona i pozivanje na masovne proslave, kao i priču o rasprodatim kartama i ulaznicama. Ono najosnovnije što može u ovom trenutku da se zamisli jeste da to bude vrlo kontrolisano. To se odnosi na događaj u zatvorenom prostoru ali i na otvorenom regulisano – kazao je sagovornik "Blica".

Epidemiolog objašnjava na koji način bi se to moglo sprovesti u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

 U zatvorenom standardno sa kovid propusnicama što već postoji, s tim što mi naglašavamo da propusnice treba da važe 24 sata iz jednostavnog razloga što su i dnevni događaji masovno najavljivani u Beogradu, preko plakata, kroz društvene mreže, razne pozive. Sa druge strane ono što je najidealnije i najednostavnije razrešiti epidemiološki gledano, naravno nikako ne mislim da je to jednostavno rešenje jeste da se ti kontakti jednostavno ne dozvole i da ono što nije ni odobreno bude jasno, jer nikad niko nije odobrio. Mi imamo trenutno na snazi dozvoljeno okupljanje od 500 osoba i spolja i unutra i imamo kovid-propusnice za unutrapodsetio je i savetovao nošenje maski i na otvorenom ako već dođe do masovnih okupljanja.

Kon je naglasio i da ne očekuje dramatične promene u odnosu na dosadašnje ponašanje.

Šta će se rešiti to zaista ne znam, niti mogu da zamislim, jasno mi je samo šta je pretnja koju jednostavno vidim. Ovaj zahtev praktično dolazi od same pojave omikrona i od činjenice kako se on ponaša i kakvi su mu potencijali u zemljama u kojima već bukti – napomenuo je Kon i dodao da, uprkos tome što je već jasno da se ova varijanta korona virusa brzo širi, još uvek ne znamo njegovo dejstvo.

Za sada je, kaže, primećeno da izaziva blaže dejstvo ali smatra da to ne treba prihvatiti u potpunosti već treba sačekati.

Šta je još izjavio epidemiolog i kakve su njegove prognoze za situaciju sa korona virusom u ovoj godini, pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan