KON: Omikron se neuporedivo brže prenosi, nosite maske i na otvorenom

KON: Omikron se neuporedivo brže prenosi, nosite maske i na otvorenom

Povodom Međunarodnog dana pripremljenosti za epidemije koji se obeležava 27. decembra, dr Predrag Kon rekao je da je globalni odgovor apsolutno neophodan.

Prisustvo korona virusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije i vraćanje te zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno.

Epidemiolog je za RTS izjavio da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba, koja će biti održana sutra.

Ovu godinu završavamo sa boljom epidemijskom situacijom nego prošlu, ali je izvesno da je ispred nas još jedna godina u kojoj ćemo se boriti protiv korona virusa, napomenuo je.

Na pitanje mere bi trebalo da se uvedu u ovom trenutku, Kon je kazao da ne očekuje dramatične promene.

Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram – rekao je doktor Kon i dodao:

Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću dozu, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira na to što na otvorenom nije obavezno. Virus se neuporedivo brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan