KON OPTIMISTIČAN: Biće lakše sledeće godine

KON OPTIMISTIČAN: Biće lakše sledeće godine

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže za RTS da se pretpostavlja da će buster doza vakcine protiv koronavirusa štititi i od omikron soja. Očekuje da će uskoro broj novozaraženih pasti na ispod 1. 000 i poručuje da će biti lakše sledeće godine.

Podseća da su uvedene posebne mere za građane koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron soj u transmisiji. Oni se na aerodromu testiraju, posle čega idu u karantin, da bi nakon nedelju dana opet bili testirani i bili u karantinu dve nedelje do negativnog nalaza.

Kon podseća da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike. Neki će doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.

Stav medicinskog dela Kriznog štaba je i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

− Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se s maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav "što dirati nešto što se vidi da funkcioniše. Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja − rekao je dr Predrag Kon za RTS.

On je prokomentarisao i procenat vakcinisanih. Kako je kazao Srbija ima 58 odsto vakcinisanih, a trideset odsto građana primilo je i buster dozu.

− Buster doza je posebno značajna i naša zemlja ju je proaktivno uvela i to jako dobro. Ona dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, pretpostavlja se, uspešno štititi i od omikrona − rekao je Kon.

Dr Predrag Kon je optimističan kada je u pitanju dalji tok pandemije i ono što nas čeka u 2022.

− Biće lakše sledeće godine, što ne znači da neće biti kovida 19. On ima snagu da se menja, ali neće biti ista bolest, već sada je to jasno sa pojavom omikrona, ali će ostati masovnost, naročito među nevakcinisanima i pitanje je koliko će prirodni imunitet da štiti − zaključio je Kon.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan