KON: Pitanje je trenutka kada će delta soj korone pokriti čitav svet

KON: Pitanje je trenutka kada će delta soj korone pokriti čitav svet

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj korona virusa, ali i da je jasno da, kad jedan virus tako dominira da je samo pitanje trenutka kada će on pokriti čitav svet.

– Vrlo je bitno da li će u većim klasterima, grupama, taj virus ući u zemlju ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče mogućnosti njegovog širenja. Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo vakcinisanosti dosta, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio novozaražene – kazao je Kon za RTS.

Naglasio je da prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko imamo osetljivih ljudi, a ukoliko se poštuju mere, stvaraju se barijere za virus čime se onemogućuje brz prenos.

– Moramo da kažemo da nismo još na potpuno sigurnom... Još uvek je virus tu među nama. Posebno u Beogradu, poslednja četiri dana to je opet na nekom blagom porastu ili na stagnaciji, ne pada više iz dana u dan – rekao je epidemiolog.

Dodao je da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata.

– Mi sada, kad je letnje vreme, ulazimo u zatvoreni prostor da bismo se rashladili i tu imamo više kontakata, kao zimi što ulazimo u zatvorene prostore da bismo se zagrejali – istakao je Kon.

Govoreći o bržem širenju delta soja korona virusa, on je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje  objasnio je doktor Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

Otprilike neke četiri nedelje kasni to povećanje smrtnosti ili smanjenje, zavisi kakva je situacija, mi ne možemo sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. U svakom slučaju, govore da se radi o soju koji više liči na grip i daje relativno blaže oboljenje, ali su još uvek to samo preliminarni utisci – izjavio je epidemiolog.

Naglasio je da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva.

– Upravo je to jedini izlaz iz ove situacije i ne znam baš da biram reči kako da se prenese to našem stanovništvu, da sada sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi – istakao je Kon i posavetovao sve koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja.

On je napomenuo da treba uveriti ljude, pogotovo mlade, da treba da se vakcinišu.

Ako se budemo vakcinisali do 70 posto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni najesen.

Kako javlja RTS, u Hrvatskoj je detektovano 26 slučajeva delta soja korone.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan