KON: Srbija se nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu

KON: Srbija se nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je zbog velikog broja kovid pacijenata zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom je tenzijom, ali da je još uvek pod kontrolom jer svaki pacijent još ima mesto za lečenje.

On je za TV Pink naveo da se Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju. Podseća da je vanredna situacija već proglašena u više gradova.

– Preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su proširenja kapaciteta. Obezbeđuje se da sistem funkcioniše, trenutno je pod kontrolom, jer svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen, samo treba mnogo strpljenja – rekao je dr Predrag Kon.

On je naglasio da je ogroman pritisak i na kovid ambulante i respiratorne centre u Vojvodini, te da je na svim nivoima povećano opterećenje.

Važno je, ističe on, da stariji od 65 i hronični bolesnici nose maske.

– Kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način da se smanji prenošenje je da svi nose masku. Ako samo nose hronični bolesnici i stariji od 65 godina, oni će samo sebe štititi 30 odsto. Kada bi svi nosili, onda je zaštita 99 odsto – naglasio je on.

Upitan koliko jedna maska može vremenski da štiti, Kon je naveo da maska može da pruži efektivnu zaštitu dva sata i da je treba menjati čim se navlaži.

Navodi i da Kriznom štabu za preduzimanje određenih mera nedostaje vanredno stanje, jer postoje zakonska ograničenja.

– Mnoge stvari koje smo radili ne bi mogli da uradimo da nije bilo vanrednog stanja, jer postoje zakonska ograničenja. Ne možemo da pratimo kontakte u samoizolaciji. U vanrednom stanju imali veliku pomoć policije i kontrolu toga i nisu se time morale baviti epidemiološke službe koje su potpuno zatrpane – istakao je on.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1052 dana i 11 sati

  Besmisleno je negativno ocenjivati ovaj tekst....

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Samuilo

  pre 1052 dana i 11 sati

  Čitaoci su uvek zbunjeni razlogom ocenjivanja teksta.
  Da li je motiv negativne ocene sama vrsta vesti i nezadovoljstvo to vrstom vesti,
  ili treba ocenjivati doprinos novinara i trud u poteri za informacijama.
  Možda bi najbolje bilo da postoji smao jedna vrsta ocene, pozitivna, pa ko hoće neka oceni doprinos i želju da se takvi članci viđaju, a ko neće neka ne ocenjuje.
  Ovako je ocenjivanje zaista konfuzno.
  Na primer - velika saobraćajna nesreća, 20 poginulioh. Ocena- pozitivna?
  Možda samo ocena - pročitano sa pažnjom ?

  Oceni komentar:
  0
  0